komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A komáromi kórház engedélyt kapott a Donald Trumpot meggyógyító monoklonális antitestes terápia alkalmazására

 

Miután az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette a legújabb COVID-19 elleni terápiás készítmények biztonságosságát és hatékonyságát, az egészségügyi minisztérium által kiadott külön engedéllyel az AGEL csoporthoz tartozó komáromi kórházban is megkezdhetik a gyógyszer alkalmazását azoknál a betegeknél, akiknél nagy a kockázata a súlyos szövődmények és kórlefolyás kialakulására.

„A kasirivimab és imdevimab fehérje hatóanyagokat tartalmazó monoklonális antitestes terápia során infúziós formában már kész antitesteket juttatnak a betegek szervezetébe. Ezek miután bekerülnek a beteg szervezetébe hozzákapcsolódnak a koronavírus tüskefehérjéihez és megakadályozzák azt, hogy a vírus bejusson a sejtekbe, és fertőzést okozzon. Ennek köszönhetően a betegeknél sokkal rövidebb idő alatt és enyhébb tünetekkel zajlik le a koronavírus fertőzés. “– ismertette Komjáthy Hajnalka, a komáromi kórház klinikai gyógyszerésze a gyógyszerészeti laboratórium vezetője, a Kórházi Gyógyszerészek Európai Szövetségének szlovákiai nagykövete.

A monoklonális antitestes terápia azon 18 év feletti, egyéb alapbetegségük miatt rizikócsoportba tartozó, COVID-19 betegséggel diagnosztizált betegeknek ajánlott, akik nem szorulnak oxigénterápiára.

„Amennyiben a páciens még a fertőzés korai szakaszában megkapja a kezelést, megelőzhető a betegség súlyosbodása. Fokozott rizikónak azok a személyek vannak kitéve, akiknél fennáll valamilyen krónikus megbetegedés, (légzőszervi-, krónikus szív- és érrendszeri-, vese- vagy májbetegség, diabétesz, ill. immunrendszer működésének zavara) illetve 65 évnél idősebbek és vagy túlsúlyosak. “– fűzte hozzá Komjáthy Hajnalka.

A kezelésre a beutalót a beteg körzeti orvosa adhatja ki. Az infúzió beadása a kórházban történik. Kezelés után a betegeknek, egy óra hosszig még a kórházban, orvosi felügyelet alatt kell maradniuk.

Az országos kuriózumként a kórház vezető klinikai gyógyszerészének kezdeményezésére, minden beteg kétnyelvű (magyar-szlovák) betegtájékoztatót kap, melyen többek közt szerepel a REGN COV2 nevű gyógyszer (kasirivimab és imdevimab) ismertetése, beadási módja, valamint az ellenjavallatok. (Ha valaki allergiás a kasirivimabra, az imdevimabra vagy a készítmény bármely egyéb összetevőjére, ez a gyógyszer nem adható. ) A tájékoztatón pontosan fel vannak tüntetve az esetleges mellékhatások, az infúzióval kapcsolatos esetleges reakciók ( láz vagy hidegrázás, fejfájás, gyengeség, fáradtság, izomfájdalom, gyomorfájdalom vagy hányinger, nehéz légzés, vörös arc vagy az arc duzzanata, viszketés vagy kiütés, szabálytalan szívverés, vérnyomásingadozás, mellkasi fájdalom vagy mellkasi nyomás, fokozott izzadás, torok irritáció ).

A monoklonális antitestes terápia klinikai vizsgálatának III. fázisa még nem zárult le, amikor a rendkívül hatékony gyógyszert 2020 októberében az USA akkori elnökénél, Donald Trumpnál, miután koronavírusban megbetegedett, bevetették.

(komaromonline, forrás-fotó AGEL)

 

Hozzászólások

hozzászólás