komaromonline.sk
HÍREK
Bemutatták Klemen Terézia Az évszázad Manonja-Házy Erzsébet című könyvét
  •   

A könyvbemutatót Zichy-pont civil rendezvényközpontban tartották, a szerzővel Bárány János újságíró beszélgetett.

Klemen Terézia a beszélgetés elején megköszönte a szervezést Varga Tamásnak a Nec Arte Nec Marte Polgári Társulás elnökének, majd élénk és alapos válaszokat adott minden feltett kérdésre. Elmondta, hogy a könyv előzményének a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny tekinthető, mivel az általa 2014-ben alapított Szlovákiai Civil Becsületrend hívta életre magát az énekversenyt is. Ezt az énekversenyt egy felvidéki művészről szerette volna elnevezni, így adott volt a pozsonyi születésű, Házy Erzsébet neve. Ő maga úgy fogalmazott, hogy a kötet tisztelgés a méltatlanul elfeledett Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művésznő emléke előtt, mellyel a szülőföldje még tartozott.

 

Balról: Varga Tamás, Magyarics Arianna, Klemen Terézia és Bárány János

A könyv előszavát Szinetár Miklós, operaművész, a Magyar Állami Operaház korábbi főigazgatója írta, majd időrendi sorrendben bemutatja Házy Erzsébet életét, pályája kezdeti szakaszától egészen a haláláig. Ezen kívül Klemen Terézia harminchárom olyan embert szólított meg, hogy nyilatkozzanak Házy Erzsébetről, akinek kapcsolata volt vele. A kötet elején illetve a végén Házy Erzsébet saját Manon kottája található.

 

 

A kötet 600 példányszámos magánkiadásban jelent meg. A komáromi könyvbemutatón kívül (melyen elfogyott az összes ottlévő könyv) még sor kerül pécsi valamint a budapesti bemutatókra is. Legközelebb május 17-én a Budapesti Ünnepi Könyvhéten kerül majd bemutatásra, melyet az “Operaház aranykora” élő tagjainak találkozójaként is emlegetnek, hiszen megjelenik a kötetben megszólított harminchárom személy is.

 

 

A könyvbemutató végén Klemen Terézia arra a kérdésre, hogy lesz-e még hasonló könyv illetve mik a jövőbeli tervei azt felelte, hogy ez még kialakul, de szeretne olyan komáromiaknak is emléket állítani, akikről nem lenne szabad elfeldkeznünk.

 

 

Házy Erzsébet az 1939-es áttelepülések során került családjával Pozsonyból Budapestre. Pályafutását a Magyar Rádió énekkarában kezdte. 1951-ben debütált a Magyar Állami Operaházban Verdi Rigolettójának apródjaként. Jelentős részt vállalt új magyar operák bemutatásában. Legnagyobb sikere a Puccini, Manon Lescaut címszerepe volt, alakítását az évszázad Manonjaként emlegetik. A premiert követő évben több mint negyven, telt házas Manon-előadást tartottak, amire csak ritkán akadt példa az történetében. Mozivásznon 13 filmben láthatta a nagyérdemű.

(komaromonline.sk-MA)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook