komaromonline.sk
HÍREK
Komáromban is lesz traktorfelvonulás pénteken
 •   

Pénteken ismét traktorfelvonulás lesz az országban. Május 4-én 12 órától gazdatüntetés lesz az egész országban. A magyarlakta régióban – így Komáromban is – több helyen számíthatunk a főútvonalakon forgalomkorlátozásra a nagy erőkkel készülő gazdák részéről.

Közel két hónap telt el azóta, hogy a csallóközi gazdák az országban elsőként március 8-án több mint 200 traktorral tüntettek saját jogaikért. Így fejezve ki elégedetlenségüket azzal kapcsolatban, ahogy a kormány a gazdatársadalom megoldatlan problémáihoz viszonyul. A hosszú évek óta hanyagolt problémából időközben országos téma lett. A sajtóban több cikk jelent meg a kelet-szlovákiai gazdák kisemmizéséről, egykori politikusok agrártámogatásokkal kapcsolatos visszaéléseiről a földjeiken dolgozó gazdák kárára.

A törvénytelen módon kisemmizett mezőgazdászok nem egy esetben bírósági végzés birtokában sem tudtak érvényt szerezni jogainknak. Helyette verést, megfélemlítést, saját birtokukról való elzavarást kaptak. Megoldás egyelőre nincs A helyzet rendezése érdekében április 26-án, Kassán találkozott Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter, a tárca és hozzá tartozó intézményeinek vezetői, a kerületi ügyészség, rendőrség és bíróság képviselői, mintegy 100 gazdával az egész országból. Az ÉLŐ VIDÉK gazda platform név alatt szerveződő csallóközi és csilizközi gazdák részéről Pikáli Róbert és Molnár Zsolt vett részt a találkozón. A több órás, feszült légkörben zajló fórum érdemi eredmény nélkül zárult.

Mivel a mezőgazdasági miniszter az elmúlt hónapokban nem tudott megnyugtató megoldást kínálni, ellenben Kassán hosszú évekig elhúzódható bírósági pereskedést javasolt a gazdáknak, azok a tavaszi munkák ellenére, amikor legszívesebben a földeken lennének, kénytelenek ismét az utcára vonulni. Ezúttal már az egész országban. Az útvonal A május 4-i traktorfelvonulás magyarlakta vidékének ismert útvonala jelenleg a következő: Kassán, Nagymihály és Tőketerebes között, Léván, Fél és Csallóközcsütörtök között, Medve és Nagymegyer között, Alistál és Dunaszerdahely között, Somorja és Dénesdtorcsmisérd között, Lég és Dunaszerdahely, valamint Komárom – Érsekújvár illetve Nyitra – Érsekújvár között.

Both Árpád, csilizpatasi gazda a szervezőbizottság tagjaként elmondta, hogy Gútáról a traktorok 12.00 kor indulnak a temető parkolójából. Komáromban a Kaufland melletti körforgalomtól 13.00-kor indul el a menet, 13.20-kor a Vághíd utáni Slovnaft benzinkútnál megvárják a hozzájuk csatlakozó Dunamenti csoportot, ahol rövid sajtótájékoztatót is tartanak. Ezt követően indul a menet a 64 országúton. Az útvonal: Ógyalla, Bajcs, Érsekújvár és vissza. Ezen a vonalon lehet csatlakozni is hozzájuk.

 

A gazdák követelései:

 • Az eredeti földtulajdon helyett kimért pótföldek használatával kapcsolatos jelenlegi állapot megtartása annak érdekében, hogy az ilyen pótföldeken tisztességesen gazdálkodó mezőgazdászok jogbiztonsága javuljon.
 • Az 1992 – 2007 között érvényes földevidencióhoz való visszatérés, a pótföldekre való állami garanciával
 • A fiatal gazdák Állami Földalapból való földterülethez jutása feltételeinek javítása.
 • A valódi mezőgazdasági tevékenységet kifejtő kezdő- és kisgazdák támogatása a nagy pénzügyi csoportok, oligarchák és a dánok helyett.
 • Független vizsgálóbizottság felállítása EU-s szakértőkkel, melynek az agrártámogatások körüli visszaélések és a gazdák által benyújtott büntetőfeljelentések kivizsgálása lesz a feladata A Szlovák Földalap által kiadott szerződések átértékelése vagy megszüntetése, és átlátható, igazságos szabályok kialakítása a földek odaítélésénél, ez utóbbit úgy, hogy elsősorban a helyi fiatal kisgazdák élvezzenek előnyt;
 • Mezőgazdasági Bizottság létrehozása, amely kötelező és állandó stratégiai és tanácsadói partnerséget nyújtana a mezőgazdasági minisztériumnak, elsősorban a törvényalkotásnál, valamint az agrárpolitika tervezhetőségének és javításának érdekében. A gazdák így hatékonyabban ellenőrizhetnék az agrárpolitikai intézkedéseket;
 • Bebiztosítani, hogy a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség csak olyan szubjektumoknak fizessen támogatást, akik jogi viszonyt tudnak felmutatni az adott földterülethez. Azaz csak annak, akinek a föld a tulajdonában van, vagy bérleti szerződéssel rendelkezik, vagy a föld a póthasználatában van.
 • Molnár Zsolt és Pikáli Róbert, a szervezőbizottság tagjai szerint a környező országokban, így Magyarországon már létezik megnyugtató törvényi megoldás a követeléseik teljesítésére. Az erre vonatkozó jogszabályi javaslat elkészítésén megbízott jogi szakértőikkel már dolgoznak.
 • A pénteki országos gazdatüntetés résztvevőinek közös célja a saját földön való nyugodt gazdálkodás. Egyben kifejezik szolidaritásukat a Tisztességes Szlovákiáért (Za slušné Slovensko) kezdeményezés képviselőivel, akiket támogatnak követeléseikben.

(komaromonline.sk, ÉLŐ VIDÉK – Živý vidiek, gazda platfom)


 •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook