komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Az ingatlanpiac aktuális helyzetéről, lehetőségeiről és rizikóiról tájékoztatták az érdeklődőket a Klapka-téren

MEGOSZTÁS:

2019/9/10

A Szlovákiai Ingatlanirodák Nemzeti Szövetsége ( Národná Asociácia Realitných Kancelárií Slovenska – NARKS ) egy országos kampány keretén belül szeptember 9-én a komáromi Klapka téren egésznapos ingyenes ingatlan-tanácsadással foglalkozó rendezvényt tartott.

Huszonöt évvel ezelőtt a NARS azzal az indíttatással jött létre, hogy szervezeti kereteken belül segítse az egyéni ingatlanügynökök és az ingatlanirodák munkáját, felelősségbiztosítást nyújtson mindazon esetleges vagyoni kárért melyet a tagok ingatlanügynöki minőségben az ügyfelüknek okoznak, garanciát biztosítsanak az ügyfeleiknek, és mindemellett segítsék az ingatlanközvetítők szakmai- fejlődését, felkészültségét.

Erre pedig nagy szükség van, mivel az elmúlt három évben az európai ingatlanpiacokon tapasztalható ár növekedés utolérte a hazai ingatlanpiacot is. A lakásárak emelkedésében országos szinten nagy szerepet játszik, hogy egyre többen vásárolnak ingatlant befektetési céllal, miközben egyre kevesebb az újépítésű városi tulajdonban lévő ingatlan. – tudtuk meg a szövetség elnökétől és a Szlovák Vállalkozók Szövetségének alelnökétől Ján Palenčártól.

 

 

Ahogy az országban, úgy Komáromban is egyre nehezebb lakáshoz jutni. Városunkban az elmúlt három évben egy átlagos két ill. háromszobás lakás ára megduplázódott. Ellenben a járás falvaiban lévő családi házak árai nem mutatnak ilyen mértékű drágulást. Komárom és környéke a jelenlegi ingatlanárakkal szlovákiai viszonylatban a középmezőnyben foglal helyet.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért is van szükség egy országos tájékoztató kampányra, mikor látszólag lakást venni nem egy nagy tudomány, hiszen, ha az ember türelmesen böngészi a hirdetéseket előbb vagy utóbb talál egy kedvére való lakást. Elméletileg. Az EU nyugati országaiban azonban már ezzel a módszerrel csak a lakások minimális száma cserél gazdát, így az eladók és a vásárlók is előre megkímélik magukat egy csomó esetleges kellemetlenségtől. Egy ingatlaneladási tranzakció során ugyanis annyi buktató lehet, amire a laikus még álmában sem gondol. Csak a szakember. Az a szakember, aki képesítésének és tapasztalatának köszönhetően megóvja úgy az eladót, mint a vásárlót a csalóktól, akik nem egyszer tisztázatlan telekviszonyok mellett, hamisan feltüntetett alapterületeket hirdetve, vagy éppen végrehajtási joggal terhelt ingatlannal próbálnak üzletelni. Annak érdekében, hogy az ügyfelek könnyebben eldönthessék melyik ingatlanirodával kötnek szerződést, kinek szavaznak bizalmat, az országos szövetség zászlaja alá tartozó kirendeltségek ill. egyéni ingatlanügynökök, ma már a NARKS szakmai vizsgájának abszolválása után annak hivatalos licencével tudják szervezeti tagságukat és hozzáértésüket igazolni.

 

 

A „roadshow-val“ egyidőben a NARKS elnöke Ján Palenčár és képviselői, a szövetség Dél – Szlovákiáért és a magyarországi kapcsolatokért felelős elnökségi tagjának Szabó Zsoltnak a vezetésével, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének elnökével Osadcow Gergellyel, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara képviselőivel Bornemisza Mihállyal és Bartos Gáborral, Martin Lazíkkal a NARKS elemzőjével tárgyaltak az ingatlanirodák és ingatlanszövetségek nemzetközi együttműködéséről.

Szövetségünk egyik fontos tevékenysége a nemzetközi kapcsolatok ápolása. A mai tárgyalás során sikeresen megegyeztünk egy V4-es együttműködés elindításáról, ami nem csupán ingatlanokról fog szólni. Az együttműködésnek köszönhetően a szlovákiai magyar lakta területek, és magyarországi szlovák kisebbség által lakott községek kiemelt támogatáshoz juthatnak majd gazdasági és kulturális projektek megvalósításának céljából. Elképzeléseinkről a nap folyamán tájékoztattuk Keszegh Bélát, Komárom polgármesterét, aki örömmel fogadta a helyi magyarság érdekeit célzó elképzeléseinket és terveinket. “– foglalta össze a tárgyalás eredményeit Szabó Zsolt.

 

 

Mindazok, akik a nap folyamán kijöttek a Klapka-térre, ahol a NARKS munkatársai egész nap lelkesen és türelmesen válaszoltak az érdeklődők kérdéseire, rengeteg hasznos tanáccsal és információval térhettek haza. A legfontosabb mindezek közül talán mégis az, hogy nem mindegy hogy kinek a közreműködésével, milyen kvalitású szakemberre bízzuk ingatlanunk eladását vagy álmaink otthonának megvásárlását.

(komaromonline.sk – JN, fotók: Prezmeczky Péter)

 

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.