komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A nyári szórakozás nem egyszer alkoholmérgezéssel végződik a fiatalok számára

 

A nyári szünidőben a megszokottnál jóval több időt töltenek a diákok kortársaik társaságában. Sokszor az időt iszogatással töltik ki, ám az alkohol a fiatalkorúak szervezete számára rendkívül veszélyes és már kis mennyiségben is mérgezést okozhat. A múlt évben az AGEL csoporthoz tartozó komáromi kórház gyermekosztályán kilenc fiatalt, közel ugyanannyi lányt, mint fiút kezeltek. Az elmúlt hónapban a kórház gyermekosztályára ismét alkoholtúladagolással került be egy tizenhat éves fiatal.

A kamaszkorú páciens a nap folyamán keveset evett és kevés folyadékot fogyasztott, amit este alkohollal próbált bepótolni, aminek következtében súlyos állapotban került a komáromi kórházba. „Az alkoholmérgezést kísérő tünetek súlyossága mindenkor függ az elfogyasztott alkohol típusától és mennyiségétől, az érintett általános egészségi állapotától, továbbá a korától, a testsúlyától és az egyéni tűrőképességétől. A megemelkedett véralkoholszint legfőképpen az idegrendszerre, valamint a szív-és érrendszerre fejt ki negatív hatást. Súlyos esetekben a mérgezett légzése fokozatosan lelassul, eszméletét veszti, keringése összeomlik, szívműködése gyengül, ami gyors orvosi beavatkozás nélkül akár a beteg halálához is vezethet. Alkoholmérgezés gyanúja esetén azonnal mentőt kell hívni vagy az érintettet kórházba kell szállítani. “– magyarázza MUDr. Kochan Mário, a kórház gyermekosztályának főorvosa.

A kórházi kezelés első lépéseként megmérik a vérben található etanol szintjét, hogy ez alapján megtudják határozni a mérgezés mértékét. Ezt követően megkezdik a páciens infúziós hidratálását és kizárják az esetleges komplikációkat. A beteget állapota stabilizálása és a mérgezéses tünetek megszűnte után, az esetleges kockázati tényezőkkel kapcsolatos felvilágosítás után engedik haza. „Gyermekeknek és kiskorúaknak egyáltalán nem lenne szabad alkoholt fogyasztaniuk, ugyanis az ő szervezetükben még sokkal gyorsabban felszívódik. Ráadásul a fizikailag és szellemileg még éretlen kamaszoknál az alkoholfüggőség nagyobb valószínűséggel, gyorsabban alakul ki. “– hívja fel a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyeire a figyelmünket a főorvos.

(komaromonline.sk, VK, nyitókép: illusztráció)

 

Hozzászólások

hozzászólás