komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

33 éve lett világbajnok Szabó Attila

MEGOSZTÁS:

 

1989. augusztus 27-én érte el a csehszlovák kajaksport az egyik kimagasló eredményét, a komáromi Szabó Attila ekkor szerzett aranyérmet a bulgáriai Plovdivban.

A rekkenő hőségben, 10 kilométeres távon, még fa evezőlapátokkal harcolta ki a világbajnoki címet, amivel egy Zsigulit is begyűjtött. Szabó Attila a csehszlovák kajak-kenu sport egy ikonikus alakja, aki sok későbbi versenyzőt is inspirált. Gyerekként közel lakott családjával a vízhez, így próbálta ki az evezést. Már 10 éves korábban látszott, hogy nagy tehetség, sorra nyerte a versenyeket. A kitartó munka után jöttek a nemzetközi eredmények, 1987-ben Duisburgban már ezüstérmes 500 méteren és bronzot szerzett 10 kilométeres távon. Akkor még a kajakosok egészen eltérő távokon is bizonyítottak, ami mára már ritkaság, mivel bizonyos számokra specializálódnak. Ekkor az edzések során Attila évente több mint 4 ezer kilométert is leevezett. Az igazi áttörést az 1989-es plovdivi világbajnokság hozta, amikor augusztus 27-én első helyen ért célba 10 kilométeres távon.

 

Délelőtt 11 órakor zajlott a verseny óriási melegben, a 10 ezer méteren 3-4 kilót fogyott le Attila a verseny közben. Ez az akkori Csehszlovákiában olyan sikernek számított, hogy abban az évben Attila lett az év csehszlovák sportolója. A nyertes hajó és lapát azóta is megvan a padláson. A kajakosok közt különleges anyagi juttatásokat nem kapott, elmondása szerint később focistaként a harmadik ligában többet fizettek neki, azonban a kiemelkedő világbajnoki sikert akkor egy Zsigulival jutalmazták. Három olimpián is részt vett, Szöulban (1988), Barcelonában (1992) és Atlantában (1996), ahol a negyedik hely volt a legjobb helyezés a kajaknégyessel. Az olimpiák után sem maradt el a kiemelt jutalom, Szöul után kapott egy karton tartós tejet és egy karton ananászkonzervet. Elmondása szerint még a szomszédok is kaptak belőle. A kajakozás után több éven keresztül focizott a harmadik ligában.

Elmondása szerint a kajak egy sokkal becsületesebb sport, nagyon zavarta a sok igazságtalanság, amit a pályán látott. Egy alkalommal még a bíró nyakát is megragadta, amikor teljesen alaptalan tizenegyest befújt az ellenfélnek. Hét meccsre el is tiltották. A sportolás után építkezési vállalkozóként dolgozik. Kajakba már ritkán ül, de a Vág-parti csónakházban még mindig gyakran látni. A teljesítménye előtt tisztelegve pár éve a komáromi kórházban a gyerekosztály egyik kiemelt szobáját róla nevezték el.

(komaromonline.sk, FL)

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás