komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A komáromi várat ábrázoló négyszázéves litográfiákra és metszetekre bukkant az erőd igazgatója

 

Egyedieknek számító 16-18. századi metszetekkel és térképekkel gazdagodott a Pro Castello Comaromiensi nonprofit szervezet eredeti példányok archívuma. A különlegességekre a szervezet igazgatója, Ozimy Andrej, a városi hivatal műemlékvédelmi és idegenforgalmi referense, figyelt fel az egyik selmecbányai antikvárium weboldalán. A most megvásárolt litográfiákat és metszeteket az erőd fogadóközpontjának az elkészülte után, ami a jövő évre tervezett egy millió euró költségvetésű fejlesztés részeként kerül kialakításra, láthatja majd a nagyközönség.

A Komáromi Központi Erődöt működtető szervezet már több digitalizált metszettel és litográfiával rendelkezik, amiket az előző alapító-igazgató, Gráfel Lajos gyűjtött össze kitartóan az évek során, de mostanáig eredeti példányokra nem sikerült szert tenniük.

„A hozzánk került metszetek és térképek különböző útirajzokból származnak. Valójában könyv illusztrációnak készültek. Az évek során ezeket többnyire a könyvekből kitépték, kivágták, és egyesével adták el, így számos magángyűjteménybe kerültek szerte a világon. Az öt kép közül a legrégebbi 1568-ból származik, – tudatta velünk a részleteket Ozimy Andrej. – Ez idáig, ez a legrégebbi ábrázolása az erődünknek. A ritkaságszámba menő metszet komoly történelmi és művészettörténeti értékkel bír. Az 1630-as évekből származó metszet két férfit ábrázol, ahogy a Vág parton, a várossal és az erőddel szemben, súlyokat emelgetnek. Készítője Daniel Meisner. Az 1710-es években az Erdélyt, Moldáviát és Havasalföldöt ábrázoló térképnek a szegélyrészén külön ki vannak emelve a jelentősebb várak, köztük Komárom is. Az 1856-ban, Darmstadtban megjelent Hunfalvy János Magyarország és Erdély eredeti képekben c. könyvében a Komáromi Erődöt mindjárt két litográfián is látni. Az elsőn, Komárom a Homokhegyről, azaz a Monostori hegyről látható, a másikon pedig a Csillagsáncról, vagyis a mai Csillagerődből. Digitalizált változatban több nagyon érdekes és értékes más látképünk is van, amit egy kötetben szeretnénk a közeljövőben kiadni. “

 

 

A tervek szerint a Pro Castello Comaromiensi nonprofit szervezet tulajdonában lévő ritkaságok a központi erőd fogadóirodájában lesznek majd kiállítva. Ennek kialakítására a kaszárnyaépületben kerül majd sor. A katonák elszállásolására szolgáló épület homlokzatának felújítása, a nyílászáróinak cseréjére, egy új trafóállomás építésére, – ami végre megoldja majd az erőd energiaellátásának kérdését – és az út felújítására, Komárom város a Pons Danubii EGTC közreműködésével az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül közel 1 millió eurós pályázati támogatást nyertek el. A benyújtandó projekten Ozimy Andrej és Sebő Beáta dolgoztak.

A pályázatot a dél-komáromi Monostori Erőd közhasznú társasággal közösen nyújtották be az Európai Régiófejlesztési Alaphoz. A döntés értelmében a 1,5 millió euró összköltségű projektre az uniós alap 1,3 millió eurót folyósít majd. Ehhez járul hozzá 10 százaléknyi állami támogatás, továbbá Komárom városának 5 százalékos önrésze. A magyar partnerek az Igmándi erőd fejlesztésére fél millió eurós támogatás könyvelhettek el.

 

A Pro Castello Comaromiensi igazgatója elmondta, hogy mindettől függetlenül szinte folyamatosan zajlanak a felújítások az erődben. A kaszárnyaépület tetőzetének a befejezésére Komárom városa elnyert a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumától egy 565 ezer eurós pályázatot. A tervek szerint még ebben az évben befejeződhetnek a munkálatok.

A műemlékvédelmi hivatal előírásainak megfelelően befejeződött az a régészeti kutatás, amely a laktanya környékén a régi út nyomait remélte meg találni. Ez csak részben sikerült, mivel a katonák az eredeti utat és járdát nagyrésben kibontották és új aszfalttal helyettesítették. Most a kutatás alapján készítik elő az út felújításának tervezetét.

A munkálatok befejezése a tervek szerint 2023 tavaszára várható. Remélhetőleg akkor már, – bár a járvány ellenére az idei évben is közel nyolcezren tekintették meg az 1963-tól Nemzeti Kulturális Műemlékként nyilvántartott erődkomplexumot– korlátozások nélkül lehet majd utazni és fellendül városunkban a turizmus.

(komaromonline.sk, JN)

 

Hozzászólások

hozzászólás