komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Káosz és a tegnap kiadott rendeletek megváltoztatása

 

Jóformán még meg sem száradt a tinta a csütörtökön kiadott kormányrendeleteken, már egyre-másra változásokról beszélnek az ország vezetői.

Szerdán a rendkívüli kormányülésen még arról volt a legnagyobb vita, hogy bezárják-e az iskolákat. Branislav Gröhling oktatási miniszter mindvégig kiállt az oktatási intézményekben folyó jelenléti oktatás mellett.

Alig telt el huszonnégy óra, és Gröhling már sajtótájékoztató keretében be is jelentette, hogy november 29 – től minden iskolán kívüli foglalkozás távoktatásban fog működni és korábban megkezdődik a karácsonyi szünet. „Egy szektorban sem történik a járványadatok olyan nagyszintű és gyors elemzése, mint az iskolákban. Folyamatosan monitorozzuk az iskolák adatait, és jelenleg az iskolák tanulóinak 1.6%-a bizonyítottan (PCR- tesztekkel) pozitív. Amennyiben egy osztályban felüti a fejét a betegség az egész osztály azonnal karanténba kerül.”

A miniszter a továbbiakban elmondta, hogy a múlt évben ugyan az iskolák zárva voltak, a járvány mégis terjedt. Fél millió gyermek tanult otthon, és emiatt közel háromszázezer szülő esett ki a munkából. „A pandémia megállítására nem az iskolák bezárása a megoldás, hanem a veszélyeztetett korcsoportokhoz tartozó lakosság beoltása – hangsúlyozta Gröhling. – Nehéz az iskolák bezárásáról dönteni, mert nem tudjuk, hogy hosszútávon milyen kihatással lesz ez a gyermekek fejlődésére. Véleményem szerint hibás döntés a fiatalok bezárása. A felnőttek, főleg az idősebb korosztály beoltását kellene megoldani, mert ők azok, akik a kórházakba kerülnek. Az adatok azt mutatják, hogy a súlyos betegek 83%-a az idősebb oltatlanok közül kerül ki. Akkor miért a gyerekeket akarjuk négy fal közé zárni és megfosztani az iskolába járás lehetőségétől? “– tette fel a kérdést Branislav Gröhling.

A sajtótájékoztatón Henrieta Hudečková, epidemiológus felszólalását azzal indította, hogy a szakemberek is szeretnék, ha az iskolák minél tovább nyitva tarthatnának, de figyelembe kell venni azt is, hogy míg a gyerekek sokszor tünetmentes fertőzöttek, családon belül továbbadják a koronavírust a szüleiknek, nagyszüleiknek. Az általános fertőzöttség, és a korcsoportonkénti fertőzöttség a 10-14 éves korosztályba tartozó gyermekek és a 15-19 évesek körében a legmagasabb.

Kompromisszumos megoldásként a minisztérium és a közegészségügyi hivatal az iskolák karácsonyi szünetének meghosszabbítását fogadta el. A tanulók december 18-tól január 10-ig lehetnek majd otthon.

A két hétes lezárásból könnyen lehet három is

Vladimír Lengvarský egészségügy-miniszter a Denník N-nek adott interjújában pedig már arról beszélt, hogy nagy valószínűséggel a jelenleg érvényben lévő lockdownt karácsonyig meghosszabbítják.

A szakértői konzílium eleve három hétre kérte a lezárást, mert szerintük legalább ennyi időre van szükség ahhoz, hogy észrevehetően csökkenjen a koronavírusos fertőzöttek száma, és a kórházakra, egészségügyi nővérekre nehezedő extrém terhelés csökkenjen. Beszélt továbbá arról is, hogy szerinte a lezárással elkéstek, korábban kellett volna meghozni az erre vonatkozó döntést. A lakosság mobilitásának csökkentésére hozott rendeleteknek viszont csak akkor lesz foganatja, ha azt be is tartják. Ebben viszont már nem volt biztos a miniszter.

A rendőrség szigorúbb ellenőrzésekre készül

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője Denisa Bárdyová arról tájékoztatott, hogy „kihirdetett veszélyhelyzet keretén belül bevezetett kijárási tilalom azokra a személyekre is vonatkozik, akik külföldről érkeznek Szlovákiába. „Amennyiben bebizonyosodik, hogy az illető megszegte a kijárási tilalom alatt érvényben lévő korlátozásokat, az illetékes rendőr 1 000 euróig terjedő bírságot szabhat ki rá. “

Az előttünk álló időszakban a rendőrök szúrópróba szerűen ellenőrzik majd az Ausztriával, Magyarországgal, Lengyelországgal, Csehországgal közös határszakaszokon át belépő személyek karanténkötelezettségeit. Ugyancsak ellenőrizni fogják a harmadik kategóriájú közúti átjárókat, a turisztikai és kerékpáros belépőket, valamint a folyami utakat.

Emellett szigorítják a közúti ellenőrzéseket is.

(komaromonline.sk, forrás aktuality.sk)

Hozzászólások

hozzászólás