komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A komáromi csapatok kitűnőre vizsgáztak a tesztelés lebonyolításában

 

Nem egy könnyű feladat elé állította a kormány az önkormányzatokat, amikor rájuk hárította a tesztelés megszervezését. Egy hét alatt! Az őszi fordulóból, ami nagy felhajtással, a katonaság és a rendőrség bevonásával volt megszervezve, azonban sok minden megtanultak a települések vezetői. Például azt, hogy a lakosságnak többet árt, mint használ, ha órákon át ácsorog a hidegben a mintavételi pontok előtt, csakhogy megkaphassa a „szabadságlevelét“.

Kezdetben úgy tűnt, hogy Komáromban a sorban állás idejét csakis a mintavételi pontokon dolgozó egészségügyi szakemberek számának a növelésével és az egyes helyek zsúfoltságának monitorozásával tudják majd csökkenteni. Egy komáromi programozócsapatnak köszönhetően mégis lehetősége nyílt a lakosságnak a regisztrációra. A könnyen kezelhető kétnyelvű oldalon öt helyszín közül választhatnak az érdeklődők. Mindemellett a város honlapján óránként frissült az információ, hogy az egyes mintavételi pontokon mennyi a várakozási idő.

Szombaton 17 tesztelő állomás közül választhattak az érdeklődők. A legtöbb helyen szinte azonnal be lehetett jutni az antigénes szűrésre. Mivel négy állomás iránt nem mutattak érdeklődést, ezeket vasárnap nem nyitották meg. Mindkét napon zökkenőmentesen, gyorsan és mindennemű incidens nélkül zajlott a mintavétel. Az országos tesztelés résztvevői ezúttal az eredményüket nem a már ismert kék „Certifikáton” kapták kézhez, hanem egy Komárom város címerével ellátott, a város által biztosított kétnyelvű tanúsítványon.

A Komáromi járásban (csütörtöktől vasárnapig) 45240 személyt teszteltek le az önkormányzatok, amelyből 657 lett pozitív, 1,45 %.

Komárom városban 11603 tesztből 191 pozitív, ami 1,65 %.

Komáromban még hétfőn és kedden is folytatódik a tesztelés, amikor a nagyobb cégek alkalmazottai, a városi cégek dolgozói, a városi hivatal munkatársai és a pedagógusok lesznek tesztelve.

Vasárnap este Keszegh Béla, Komárom polgármestere ezzel kapcsolatban elmondta, hogy „rendkívül hálásak vagyunk mindazoknak, akik segítették a város munkáját a koronavírus tesztelés megszervezésében, és külön szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik feláldozták a hétvégéjüket és áldozatosan, kitartóan segítettek a projekt megvalósításában és az esetleges fertőzöttek kiszűrésében. Nehéz év áll mögöttünk, és még mindig nem lélegezhetünk fel, de hiszem, hogy ha a komáromiak továbbra is úgy összetartanak, mint amilyen összefogásról tettek tanúbizonyságot most hétvégén a szervezők, a programozók, az egészségügyi dolgozók, az adminisztratív önkéntesek, a városi rendőrség, de legfőképpen a lakosság, akkor közösen megoldjuk a koronavírus-járvány következményeit is. “

Az általános országos tesztelés szombati napján, Szlovákiában szombaton 1.303.949 tesztet végeztek el, ebből 9.979 pozitív volt, ami 0,77 százalékos fertőzöttségi arányt mutat – jelentette be Igor Matovic szlovák miniszterelnök pozsonyi sajtótájékoztatón vasárnap.

Ugyanakkor Marek Krajčí egészségügyi miniszter a TA3 V Politike c. műsorában kifejtette, hogy szerinte „az lenne az optimális, ha minden ötödik napon tesztelni tudnánk. Ha ezt be lehetne biztosítani, akkor nagy mértékben feltudnánk oldani a szigorításokat. Mindig kiszűrnénk a fertőzötteket. “

(komaromonline.sk, FL, nyitóképen a Rozmaring u. csapata)

Hozzászólások

hozzászólás