komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Tesztelés hétvégén – változásokkal

 

A kormány az őszi teszteléssel ellentétben most jóval nehezebb feladat elé állították a települések vezetőit, ugyanis a katonaság segítsége nélkül, önállóan kell megszervezniük és koordinálniuk az újabb Covid-19 tesztelést. Mindemellett a mintavételi pontok felállításával és működtetésével az önkormányzatok részben egészségügyi szolgáltatóvá is válnak. Komáromban a mintavételi pontok egy kivételével (Regionális Útkezelő Vállalatnál a Körúton-Okruzná nem lesz) ugyanazokon a helyeken lesznek, mint az őszi tesztelés folyamán.

A hétvégén az országos tesztelés résztvevői az eredményüket nem a már ismert kék „Certifikáton” fogják kézhez kapni, hanem egy Komárom város címerével ellátott kétnyelvű tanúsítványon.

Az önkormányzatok ugyanis ezúttal csupán egy A4-es Word dokumentumot kaptak, amelynek kinyomtatva, pecséttel ellátva kellene igazolásként szolgálnia. Egyes települések polgármesterei viszont úgy gondolták, hogy az igazolás ebben a formában nem csak méltatlan, de rendkívül könnyen hamisítható is, ezért saját bizonyítvány kiadása mellett döntöttek.

„Kerestük a módját, hogy Komáromban kétnyelvű és igényesebb kivitelezésű dokumentumokat kaphasson a lakosság. Pozsonypüspök polgármesterének oldalán tűnt fel, hogy egyedi tanúsítványokat készítenek. Megterveztük a komáromi változatot, amit előzetes egyeztetés után az illetékes szervek elfogadtak.” – nyilatkozta Keszegh Béla polgármester.

„Véleményem szerint e téren is be kellene tartani az ide vonatkozó előírásokat, mely szerint a veszélyre és egészségre vonatkozó tájékoztatásokat azokon a helyeken, ahol a lakosság kétnyelvű, mindkét nyelven ki kell adni. Ebből kifolyólag a komáromi tanúsítvány a lakosokhoz igazodva szlovák és magyar lesz. Van még egy változás, ezúttal a tanúsítványok hátoldalán mindenki pontos tájékoztatást talál arra vonatkozólag, hogy mi a teendője, amennyiben a mintavétel során pozitív eredményt mutat. – fűzte még hozzá Komárom polgármestere.

Elindult az előzetes regisztráció

„Egy komáromi programozócsapat létrehozott egy könnyen kezelhető kétnyelvű felületet (https://kntest.sk/), ahol öt olyan helyszínre, ahol több mintavételi pont van, regisztrálhatnak az érdeklődők. A bejelentkezők az idősáv kiválasztása után egy pontos időpontot kapnak, amelyről e-mailben is kapnak értesítés.

A nagy érdeklődésre való tekintettel Komárom városa további három mintavételi ponton teszi lehetővé időpont regisztrálását. Ezen helyszíneken az EGYES számú sorban az első körben regiszráltak, a KETTES számú sorban pedig a második körben regisztráltak jelentkezhetnek a rendszer által kiosztott időpontban. Az egyes számú regisztráltak időpontjai a percek tekintetében párosak, az új regisztráltaké pedig páratlan, tehát ebből is lehet tudni, kinek melyik sorba kell majd állnia.

Ezek az információk a helyszíneken vizuálisan is fel lesznek tüntetve. További időponthoz kötött regisztrációra már nem kerül sor, 22 ponton azonban regisztráció nélkül is lehetőség lesz a tesztelésre. Amennyiben a regisztrációköteles sorokban lehetőség nyílik rá, nem regisztrált érdeklődőket is le fognak tesztelni. Mindezt a helyszínen dolgozó munkatársak koordinálják majd.

Komárom város a weboldaán és a hivatalos Facebook oldalán óránként helyzetjelentést ad arról, hogy az egyes helyszíneken a nem regisztrált érdeklődők milyen várakozási idővel számolhatnak. Akik inkább telefonon keresztül érdeklődnének, megthetik mindezt a 159-es telefonszámom.

(komaromonline.sk)

 

Hozzászólások

hozzászólás