komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A siker kulcsa az összmunka – Munka Utcai Alapiskola

Egy iskola történetében valamennyi tanév kezdete és vége a számadás, értékelés, esetleg átértékelés időszaka. Hogy mennyire mondható sikeresnek egy-egy évkezdés illetve -zárás, azt elsősorban a különféle mutatók jelzik: a beíratott és a tanévnyitón felsorakozó első osztályosok száma, az országos tesztelésen (T9, avagy „Monitor”) elért eredmények, a végzős tanulók középiskolai elhelyezkedésének sikeressége, a középiskolákból érkező „visszacsatolás” (akár frissen elballagott tanulóink, akár a középiskolai pedagógusok, iskolavezetés részéről), s nem utolsó sorban a tanév során elért versenyeredmények összessége. Büszkén mondhatjuk, hogy a Munka Utcai Alapiskola ismét szépen teljesített.

A 2017/2018-as tanév tanulmányi és tehetség versenyei eredményének értékelésében a Nyitrai kerület valamennyi (magyar és szlovák tannyelvű) alapiskolája és nyolcosztályos gimnáziuma közül a 3. helyen végzett. A Komáromi járásban az elért eredmények a dobogó 1. helyére juttatták iskolánkat. Külön örömet jelent számunkra, hogy a sportversenyek terén is remekelt a MUAI: szintén a járás első helyezettje lettünk.

Tanulóink (s velük együtt természetesen az őket felkészítő pedagógusok) 17 különféle tanulmányi versenybe, 6 féle tehetségversenybe és 6 különböző sportversenybe kapcsolódtak be, melyek közül bőven akadtak többfordulós, akár a határon átívelő megmérettetések. Versenyzőink szépszerével értek el dobogós helyezéseket, egy-egy versenyről pedig nagy számban tértek haza eredményes megoldóként, szereplőként.

Ami a 2017/2018-ban végzett tanulók megmérettetésének, az országos tesztelésnek (T9) eredményét illeti, szintén van mire büszkének lennünk (illetve elsősorban tavalyi 9.-es tanulóinknak s felkészítő pedagógusaiknak): matematikából valamint magyar nyelv és irodalomból is jócskán az országos átlag felett teljesítettek „elballagóink”, szlovák nyelv és szlovák irodalomból pedig csupán fél százalékkal maradtak el az országos átlagtól. Ugyancsak végzős tanulóinknak és az őket éveken át tanító – nevelő pedagógusoknak az érdeme, hogy valamennyien sikeresen felvételiztek az általuk választott gimnáziumba ill. szakközépiskolába, s az eddig hozzánk eljutott hírekből úgy tudjuk, a Munka Utcai Alapiskolában szerzett biztos alapok birtokában megállják helyüket új iskolájukban.

Úgy gondolom, méltán nevezhetjük sikeresnek az elmúlt tanévet. A 2018/2019-es tanévnyitót követő héten az első osztályosoknál tett látogatásom után azt is örömmel nyugtáztam, hogy utánpótlásban nincs hiány: nemcsak az évről évre emelkedő létszám ad okot optimizmusra, hanem a sok értelemtől, kíváncsiságtól csillogó szempár is, mely az őket szeretettel és tapasztalattal „terelgető” tanító nénin csüngött.

A fentiekben leírt sikerek egytől egyig a közös munka gyümölcsei. Kellettek s kellenek hozzá a csillogó és kíváncsi gyermeki tekintetek, a munkájukat szeretettel végző és hivatásként művelő pedagógusok, s kettejük „összjátéka”: az alázatos, szorgalmas munkavégzés. Mindezek mellett elengedhetetlen természetesen a támogató családi háttér, a szülők, akik támogatják az iskolánk képviselte értékeket, nevelési elveket, hisznek a kitartó munkával szerzett, biztos alapokra épülő tudás erejében, értékében.
Köszönöm a szülők támogatását, valamennyi pedagógusunknak s tanulónknak a szép eredményeket, és gratulálok az elért sikerekhez.

(Károlyi Szikonya Judit, az iskola igazgatója)

 

 

Hozzászólások

hozzászólás