komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Új rektora lesz a Selye János Egyetemnek

Juhász György a Selye János Egyetem új rektorjelöltje; kinevezését az oktatási miniszternek és az államfőnek is jóvá kell hagynia.

Az egyetem akadémiai szenátusa november 28-án hallgatta meg őt és egyhangúlag  jóváhagyta jelölését. Juhász György volt az egyedüli jelölt a posztra. A meghallgatáson vázolta az egyetem irányításával összefüggő terveit. A kedvezőtlen demográfiai adatokból kiindulva rámutatott: míg 2003-ban az egyetem alapításának évében 6069 diák érettségizett szlovákiai magyar gimnáziumokban, addig idén már csak 3465, és ebből a bázisból kell meríteniük az egyetemeknek. „A diáklétszám finanszírozási probléma” – emelte ki a szlovákiai felsőoktatás egyik legnagyobb nehézségét.

A jelölt tervei közt szerepel a SJE szakmai megerősítése, az oktatás és kutatás színvonalának növelése, az oktatók tudományos karrierjének támogatása, a tudományos pályázatok és a nemzetközi kapcsolatok építése, főleg Nyugat-Európa felé. Tóth János jelenlegi rektor szavai szerint Juhász György mindazon képességekkel bír, amelyek egy jó vezető számára szükségesek.

Rektorválasztás kiírására azért volt szükség, mert Tóth János jelenlegi rektor megbízatási ideje 2017. február elsején lejár; Tóth János két cikluson át irányította a felvidéki magyar egyetemet. Az alapító rektor, Albert Sándor 2004 és 2009 között állt az egyetem élén.

paeddr-_gyorgy_juhasz_phd
PaedDr. Juhász György PhD.

Juhász György életrajza

Juhász György 1969. október 10-én született Érsekújvárban. Nős, három gyermek édesapja. Tardoskedden nevelkedett, itt végezte el a magyar tanítási nyelvű alapiskolát, az érsekújvári gimnázium érettségizett, és pozsonyi Comenius Egyetem Természettudományi Karán matematika-kémia szakos tanári oklevelet szerzett. 2000-ben rigorózus vizsgát tett a Nyitrai Konstantin Egyetem Természettudományi Karán, és elnyerte a  PaedDr. „pedagógia doktora“ címet. 2016-ban habilitált az egri Eszterházy Károly Egyetem neveléstudományból. 2012 szeptemberéig a Konstantin Egyetem Természettudományi Karának Kémia tanszékén oktatott adjunktusként, 2012 szeptemberétől napjainkig pedig a Selye János Egyetemen vesz részt a kémia-tanárképzésben ugyancsak adjunktusként. Jelenleg az egyetem tudományért, kutatásért és az akkreditációért felelős rektorhelyettese. Publikációs tevékenysége két tudományterületre határolható be, elméleti kémiával és kémiatanítás módszertanával foglalkozott.

2004 és 2010 között megszakításokkal a Szlovák Köztársaság parlamenti képviselője, 2006-2010 között Tardoskedd polgármestere volt.

(A bumm.sk és a hirek.sk nyomán)

Hozzászólások

hozzászólás