komaromonline.sk
HÍREK
Többszáz éves pincejáratot találtak az útfelújítás folyamán
  •   

Többen fordultak portálunkhoz azzal a kérdéssel, hogy Komáromban a Jókai és a Ferencesek utcák közötti parkolóban, ahol még június 26-án kezdték meg az útfelújítást, miért álltak le a munkálatokkal? A válasz: régészeti kutatásokat végeznek. 

Mivel a parkoló műemlékvédelmi zónában van, ahol földmunkák is folynak a Műemlékvédelmi Hivatal az útfelújítás engedélyeztetéskor kötelezte a várost, hogy a földmunkák csak a Műemlékvédelmi hivatal felügyelete alatt végezhetőek el, egyúttal a beruházónak a városnak régészeti kutatásokat is kell biztosítania.

A régi aszfaltréteg eltávolítása után és a földmunkák végzése közben az útszakasz alatt egy többszáz éves pincejáratra leltek. A pincejáratot a Dunamenti múzeum szakemberei – akik végzik a régészeti leletmentési és feltárási munkálatokat – a 17-18. századra datálják. A lelet feltárása után az útfelújítási munkák előreláthatólag augusztus hónap folyamán, a Műemlékvédelmi Hivatal együttműködésével és a régészeti kutatásokkal összhangban folytatódnak.

(MM, komaromonline.sk)

Kapcsolódó cikkek:

Mégis vannak katakombák a komáromi Klapka tér alatt? – EXKLUZÍV FOTÓK


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook