komaromonline.sk
VÁROS
Több mint kétmillió eurójába került a városnak a hét óra késés
  •   

Komárom lekerül a feketelistáról. Négy év után végre ismét igényelhet állami támogatást a város, amit egy január elsején életbe lépett törvénymódosítás tesz lehetővé. A városvezetés most megvizsgál minden lehetőséget, hol adhatnának be kérvényeket. Igyekeznek kihasználni valamennyi adódó lehetőséget.

2014-ben történt, hogy a Városi Hivatal hét órával később jelentett be új munkásokat a szociális biztosítóba, mint kellett volna. Komárom ez által a Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség „feketelistájára” került, és öt évre elveszítette az állami támogatás igénylésének lehetőségét az akkor érvényes törvények értelmében. Mindent megváltoztat azonban az illegális munkáról szóló törvény idén január elsején életbe lépett módosítása. Ennek alapján a „feketelistáról” törlik azon munkáltatókat, amelyek a munkavállalót a munkavégzés megkezdése utáni hét napon belül, de legkésőbb az illegális munka ellenőrzéséig bejelentik. Ezt elegendő kérvényezniük az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnél.

Már január másodikán reggel beadtuk a kérelmet. Valószínűleg két héten belül zöld utat kapunk” – erősítette meg Keszegh Béla alpolgármester, hogy a város nem hagyta veszni ezt a lehetőséget. Komárom így ismét igényelhet állami támogatást.

Eddig sem volt teljesen állami támogatás híján a város, ám ezt a járulékos szervezetnek kellett kérvényezniük. „A város került „feketelistára”, a további jogalanyaink nem” – magyarázta az alpolgármester. „Például a városi művelődési központ igényelhetett állami támogatást, mert más az ID-száma (IČO). A város ID-száma a listára került, és a rendszer azonnal kidobta, hogy nem élhetünk semmiféle kérelemmel” – tette hozzá Keszegh Béla.

A támogatások megszerzése a városi szervezeteken keresztül eléggé bonyolult volt. Ráadásul bizonyos támogatásokat csak a városnak van joga kérvényezni. Komárom ezért legkevesebb két és fél millió eurótól esett el, amely összeget már jóváhagyott projektekre költöttek volna, ám a szerződéseket már nem tudták aláírni. ”A sikeres Esély (Šanca) programot is be kellett fejeznünk, melynek keretében 30-40 munkanélküli nem csak négy órában dolgozott két napot, hanem egész héten foglalkoztattuk őket” – tette hozzá az alpolgármester. És a város nem talált anyagi eszközöket a saját költségvetésében a Városi Rendőrség melletti védett műhely folytatására sem.

hirdetés

Az alpolgármester örömét fejezte ki, hogy a város egy évvel korábban fog lekerülni a „feketelistáról”, mint az eredetileg tűnt. „Mi ezt örököltük. Óriási tervekkel érkeztünk, és nem lehetett meríteni” – mondta.

A városvezetés jelenleg megvizsgál valamennyi lehetőséget, hol adhatnának be kérvényeket. „Igyekszünk kihasználni mindent, amit csak lehet” – tette hozzá Keszegh Béla alpolgármester.

(komaromonline.sk, forrás:sme.sk)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook