komaromonline.sk
VÁROS
Megérkezett az év levele a városházára
  •   

Lekerült a kényszerzubbony, zöld utat kapnak a pályázatok!

Nem leplezett örömmel tudatta facebook-oldalán a város vezetése Stubendek László polgármester és Keszegh Béla alpolgármester szerdán, hogy megérkezett az év levele, Komárom lekerült a feketelistáról.

„A nap (hónap, év!) levele!!! Komárom város hivatalosan lekerült a munkafelügyelet fekete listájáról. Az előző vezetéstől megörökölt kényszerzubbonytól sikerült megszabadulni, így zöld utat kapnak a pályázatok. Már több elő van készítve.” – írta konkrétan az alpolgármester arra utalva, hogy négy év után végre ismét igényelhet állami támogatást a város.

Portálunknak eljuttatott levélben egyebek mellett az áll, hogy „a Nyitrai Munkaügyi Felügyelőség kérelmének értékelése alapján ezúton tudatjuk önökkel, hogy Komárom Város, mint munkaadó eleget tesz az illegális foglakoztatásról szóló törvény alapján az elmúlt öt évben az illegális foglakoztatás tilalmát megszegő fizikai és jogi személyek központi listáról való törlése jogilag meghatározott feltételeinek”

Ahogy arról portálunk már korábban beszámolt, még 2014-ben a város egy államilag támogatott projekt keretében több szociális terepmunkást is foglalkoztatott néhány hónapig. Egy évvel később, már a jelenlegi választási ciklusban, a nyitrai munkafelügyelet munkatársai ellenőrzést végeztek a városházán, és két szociális munkással kapcsolatban kisebb mulasztást tártak fel: a városi hivatal fél napos késéssel jelentette be munkaviszonyuk kezdetét a Szociális Biztosítóba, ezzel megsértették a vonatkozó törvényt, mivel állítólag – csupán néhány óráig – illegálisan alkalmazták őket. A szociális biztosítóba fizetett illetékek terén nem volt semmilyen hiányosság, csak a bejelentés késett. A hivatal jelzése szerint, ráadásul, nem is dolgoztak ebben az időben az új munkaerők, hanem munkabiztonsági képzésen vettek részt. A munkafelügyelet végül 2 ezer eurós bírságot rótt ki a városra. De nem ez a legnagyobb baj: Komárom eddig nem pályázhatott, mivel minden beadvány kötelező melléklete a munkafelügyelet igazolása az illegális foglalkoztatásról volt.

Mindent megváltoztatott azonban az illegális munkáról szóló törvény idén január elsején életbe lépett módosítása. Ennek alapján a „feketelistáról” törlik azon munkáltatókat, amelyek a munkavállalót a munkavégzés megkezdése utáni hét napon belül, de legkésőbb az illegális munka ellenőrzéséig bejelentik. Ezt kérvényezte a város az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnél, és szerdán megérkezett a válasz.

(komaromonline.sk)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook