komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Rajzverseny a komáromi speciális iskolában

2019/5/2

Egy kis odafigyeléssel mindenkiből lehet győztes – Lezajlott a komáromi magyar tannyelvű Speciális Iskolában az I. regionális képzőművészeti verseny

A komáromi magyar tannyelvű Speciális Iskola diákjainak alkotásai az elmúlt évtizedekben már rengeteg hazai és nemzetközi képzőművészeti versenyen lettek díjazva, négy évvel ezelőtt pedig a Pro Arte Danubií Polgári Társulás támogatásának köszönhetően a Limes Galériában az érdeklődők is megcsodálhatták Az alkotás öröm és terápia c. kiállítást, melynek kurátora Dr.Farkas Veronika volt, aki rendkívüli nyitottsággal és empátiával támogatja a sajátos nevelési igényű tanulók tehetségének bemutatását.

Jó adottságokkal rendelkező diákokban pedig nincs hiány, mert itt, ebben az iskolában, a pedagógusok kitartó hivatásszeretettel próbálják meg feltérképezni minden gyermek erősségét, próbálják kitapasztalni melyik foglalkozás okoz nekik igazi, felszabadult örömet. A képzőművészeteket szerető gyermekek örömére hirdette meg az iskola igazgatónője Mgr. Nagy Beáta az I. regionális képzőművészeti versenyt, melynek témája „A tavasz illata” volt.

 

Nagy Beáta, az iskola igazgatója

A megmérettetésre, mely Komárom Város Önkormányzatának anyagi támogatásával jöhetett létre, április 30-án, a megye hét speciális iskolájából, tizenegy gyógypedagógus kíséretében harminckilenc könnyű-, közepes értelmi sérült és értelmi sérült autista gyermek érkezett, akiket négy különböző kategóriába soroltak be a szervezők.

Amint elolvastuk a versenykiírást, azonnal elhatároztuk, hogy benevezzük a tanulóinkat, mert egy ilyen verseny remek lehetőség számukra, hogy kilépjenek a saját kis komfortzónájukból, új kihívásokkal találkozzanak. – mondja lelkesen Turek Zsuzsanna, a párkányi magyar tannyelvű Speciális Iskola pedagógusa. – A két kisebb könnyen feloldódott, szinte azonnal elkezdtek kommunikálni a versenytársaikkal, a hetedik osztályos Krisztiánunknak már nehezebben ment. Ő már komolyabban veszi, már jobban érzi a verseny súlyát. A felkészítés során is ő volt a legszorgalmasabb.” – teszi hozzá, anyai aggodalommal figyelve a „gyerekeit”.

 

 

„Diákjaink személyiségfejlődésére rendkívül pozitív hatással van a vizuális önkifejezés. Az együtt alkotás együttes élményén keresztül érzelmileg gazdagodnak és a sikerélmény hatására javul az önértékelésük. Rendkívül jó hatással van rájuk. Több szempontból is: fejleszti a kreativitásukat, önbizalmukat, kapcsolatteremtési képességüket. A verseny zökkenőmentes megszervezéséből és lebonyolításából az egész kollektívánk kivette a részét, mindenki szeme előtt ott lebegett a cél, a legfőbb cél, mosolyogni, boldognak látni a gyerekeket.” – magyarázza lelkesen, csillogó tekintettel Nagy Beáta, miközben sorra járjuk a négy termet, ahol már nagyban alkotnak a diákok.

 

 

Attól tartok, megzavarjuk őket, de nem, teljesen belemerülnek az alkotásba, a színes ceruzák, festékek között teljesen megszűnt számukra a külvilág. Összpontosítanak, igyekeznek elmondani a külvilágnak azt, amit egyébként szavakkal nem tudnának megfogalmazni, amit egyébként nem tudnának megmutatni önmagukból, a saját különleges világukból. Abból a színes, részletgazdag, töredékes világból, amit próbálnak megrajzolni. Egyedi világ ez, mégis a rajzok mélyéről, mint egy rejtett akkordot a parfümből, érezni a pedagógusok áldozatos felkészítő munkáját, kihallani a tavaszi mondókákat és verseket, kiérezni a zöldülő, ébredező természetben tett sétákat, a tavasztündérek meséjét.

 

A zsűri

A magas szakmai képzettséggel és elhivatottsággal bíró zsűri, Dr. Farkas Veronika művészettörténész, Keszeg Ivett a K-print tulajdonosa és Molnár Rozália képzőművész nem volt könnyű helyzetben. Harminckilenc „legjobb” rajzból kellett választaniuk. De hogyan?! Hosszas tanakodás és tanácskozás után született meg a végeredmény kategóriák szerint:

1-4.évfolyam A variáns:
I. díj : Lakatos Diána, a komáromi magyar tannyelvű speciális iskola diákja
II. díj:Vitai Mária, a komáromi magyar tannyelvű speciális iskola diákja
III. díj:Nagy Jenifer, az ekecsi magyar tannyelvű speciális iskola diákja

5-9-évfolyam A variáns:
I. díj: Lakatos Annamária, a komáromi magyar tannyelvű speciális iskola diákja
II. díj: Lakatos Melissa, a komáromi magyar tannyelvű speciális iskola diákja
III. díj: Kovács Szabolcs, a komáromi szlovák tannyelvű speciális iskola diákja
különdíj: Kovács Jenifer, ógyallai magyar tannyelvű speciális iskola diákja

1-10.évfolyam B variáns:
I.díj: Lakatos Letícia, ógyallai magyar tannyelvű speciális iskola diákja
II.díj: Stojka Krisztina, komáromi magyar tannyelvű speciális iskola diákja
III.díj: Engel Patrik, párkányi magyar tannyelvű speciális iskola diákja

Autizmussal élő tanulók:
I.díj: Vitai Csaba, II.díj: Hunyák István Bence, III.díj: Rehák Tamás, mindhárman a komáromi magyar tannyelvű speciális iskola diákja

 

 

A szervezőpedagógusok jól ismerve a gyermeki lélek sérülékenységét, minden résztvevőnek átadtak egy egyedi oklevelet, mely a komáromi speciális iskola tehetséges diákjának rajza alapján készült.

 

 

A gútai speciális iskola és gyermekotthon két pedagógusa Molnár Denisa és Mojsová Jarmila ellágyulva nézik neveltjeik örömét. „Dominik, Vanessa és Péter halmozottan sérültek, amellett, hogy személyiségfejlődésük sérült, mentális problémákkal küszködnek, még komoly, visszafordíthatatlan betegséggel is születtek. – részletezi Molnár Denisza – Mindhárman teljes, 75%-os rokkantnak vannak nyilvánítva, állandó gondozást és felügyeletet igényelnek. A szüleik, különböző okokból lemondtak róluk. Közülük csupán egy volt otthon, egy alkalommal az elmúlt években, ami lelkileg nagy ballaszt a számukra. Ünnepek előtt rendszeresen írnak képeslapot, levelet a szüleiknek, az anyukájuknak. Várják őket. Reménykedve. Hiába. Jót tesz számukra ez a verseny, mert így kicsit megtört a hétköznapjaik rutinja, kicsit kimozdultak az otthonból. Mindemellett a gyakorlás során látható volt a finommotorikájuk, a fantáziájuk és a hangulatuk javulása. Nagyon örülünk, hogy részt vehettünk ezen a versenyen.”

 

 

A gyermekek alkotásaival és sajátos világuknak üzenetével hamarosan találkozhatnak az érdeklődők a komáromi Limes Galériában is. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

(komaromonline.sk – VE)

Hozzászólások

hozzászólás