komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Pillanat, amely kilóg az időből – MEGHÍVÓ

2019/12/12

Új bemutatóra készül a Dialóg nonprofit szervezet. Ezúttal is egy monodráma készülődik a szlovákia magyar dráma helyzetét erősítő nonprofit szervezet műhelyében, csak most egy fiatal szerzőpáros lép a nyilvánosság elé. Matusek Attila és Laboda Róbert színpadi műve ráadásul egy olyan műfajjal próbálkozik, mely tájainkon kevésbé divatos. Egy kortárs sci-fit láthatnak azok, akik 2019. december 12-én 19.00 órától részt vesznek a Pillanat, amely kilóg az időből című előadás monodráma bemutatóján.

Az előadást Matusek Attila rendezte, aki egyben az előadás főszereplőjej is, a rendező munkatársaként Culka Ottó, dramaturgként Varga Emese dolgozott a produkcióban. Az előadás díszlettervezője Borsodi Jenő, az előadás technikai munkatársa Csicsó Tamás.

Lakhatatlanná vált a Föld, végveszélyben az emberiség. Majoran Hektor, fizikus – tudja a a megoldást. A mizantróp természetű fizikus egy olyan módszert dolgozott ki, amely alapján a Föld lakossága és minden élő szervezete egy szempillantás alatt teledeportál egy másik bolygóra, ami kisebb ugyan, de az élet újrakezdéséhez elegendő. Csakhogy a tökéletes képletbe hiba csúszik. A föld lakossága és minden élő szervezete az Esemény napján megérkezik az Új Világba. Csak épp Majoran Hektor nem. Ő marad, egyedül a Földön – olvasható az előadás ajánlójában.

A Pillanat, amely kilóg az időből című scifi monodráma ősbemutatójára 2019. december 12-én 19.00 órától kerül sor a Rév – Magyar Kultúra Háza színháztermében. Az előadás a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával jött létre.

 

 

Matusek Attila – Laboda Róbert:
Pillanat, amely kilóg az időből
Szlovákiai magyar sci-fi

Majoran Hektor szerepében: Matusek Attila

Díszlet: Borsodi Jenő
Dramaturg: Varga Emese
Munkatárs: Culka Ottó
Rendezte: Matusek Attila

Hang-fénytechnika: Csicsó Tamás

Bemutató: 2019. december 12-én, 19.00
Rév – Magyar Kultúra Háza

Az előadás a Dialóg n. o. produkciója
A projekt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával jött létre.

A Dialóg nonprofit szervezet célja és vágya a szlovákiai magyar drámairodalom fellendítése, mégpedig olyan módon, a megszülető szövegek ne csak irodalmi értéket képviseljenek, hanem lehetőséget kapjanak a színházi bemutatásra is. Ezért keresi a kapcsolatokat azokkal a színházi és irodalmi alkotókkal, akik hajlandó részt venni ilyen jellegű munkában. Matusek Attilával és Laboda Róberttel való együttműködés egy új színt jelent a Dialóg n. o szakmai életében.
Az ifjú szerzőpáros egy tájainkon kevésbé divatos – színpadi megvalósításban ritkán előforduló műfaj, egy sci-fi történet megvalósítására vállalkoztak. Az előadás különlegessége, hogy Matusek Attila rendezte és játssza is el a mizantróp fizikus történetét.

Lakhatatlanná vált a Föld. Tönkretettük.
Végveszélyben az emberiség. Lépni kell, továbbmenni, de hogyan?
Majoran Hektor, fizikus – tudja a választ.
A föld lakossága és minden élő szervezet egy szempillantás alatt teledeportál egy másik bolygóra, ami kisebb ugyan, de az élet újrakezdéséhez elegendő.
Csakhogy a tökéletes képletbe hiba csúszik.
A föld lakossága és minden élő szervezete az Esemény napján megérkezik az Új Világba.
Csak épp Majoran Hektor nem. Ő marad, egyedül a Földön.
Az új Ádám Majoran Hektor megveti az embereket, lenézi őket, nem vágyik közéjük. Magányos embergyűlölő. De a magány is csak közösségben értelmezhető állapot.
Majoran Hektor a kiválasztott? Vagy csak egy balek…

(komaromonline.sk, sajtóhir)

Hozzászólások

hozzászólás