komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Nyitnak az üzletek az oltottak és a fertőzésen átesettek számára és háromszáz eurót kaphatnak a hatvan év feletti oltottak

 

Eduard Heger kormányfő Igor Matovič pénzügyminiszterrel és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel közösen tartott keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a koalíciós tanács hosszas tanácskozás után úgy döntött, hogy december 10-től OP-rezsimben kinyithatnak az üzletek, valamint azoknak a hatvan év felettieknek, akik az oltás harmadik dózisát is megkapták 300 eurót, akik most regisztrálnak 200 eurót fizetnek ki készpénzben.

Elsőként Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter kapott szót, aki elmondta, hogy a kijárási tilalom és a veszélyhelyzet továbbra is érvényben marad. Az üzletek a tervezettnél korábban, már pénteken, december 10 – én megnyithatnak, de kizárólag az oltottak és a covid fertőzésen átesettek számára.

Az enyhítések egyelőre a szolgáltatásokra, éttermekre, vendéglátóhelyekre nem vonatkoznak. A szállodák, a sípályák és az edzőtermek december 25-én nyithatnak ki, de kizárólag az oltottak és a fertőzésen átesettek vehetik azokat igénybe. A továbbiakról a későbbiekben fognak dönteni.

Váratlan fordulatként a miniszter bejelentette, hogy december 13-tól az alapiskolák felső tagozatainak és a középiskoláknak ismételten távoktatásra kell áttérniük.

Igor Matovič pénzügyminiszter elmondta, hogy azok a 60 év felettiek, akik mostanáig mindhárom dózissal beoltatták magukat, ill. legkésőbb december 24-ig regisztrálnak, és január 15-ig felveszik a vakcina harmadik dózisát, automatikusan 300 eurót kapnak. Azok a nyugdíjasok, akik karácsonyig a második adag vakcinát veszik fel, 200 eurót kapnak, ahogy azok is, akik egyáltalán nincsenek beoltva, de karácsonyig regisztrálnak oltásra.

Vladimír Lengvarský, akinek a kezébe került a járványellenes óvintézkedések irányítása, a kórházban kezelt betegek száma alapján visszavonhatja az enyhítéseket és ismét szigorításokat vezethet be.

(komaromonline.sk, forrás TASR)

 

Hozzászólások

hozzászólás