komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Karácsonykor nem mehetünk a rokonokhoz, de nyitnak a szolgáltatások

 

Ahogy azt már megszokhattuk, ma a koalíciós tanács ismét változtatott azokon a tegnap meghozott rendeleteken, amelyeket Eduard Heger miniszterelnök, Igor Matovič pénzügyminiszter és Vladimír Lengvarský, tegnap sajtótájékoztató keretében jelentett be.  A ma elfogadott intézkedéseket Vladimír Lengvarský ismertette.

Az elfogadott járványügyi szigorítások értelmében a kijárási tilalom és a veszélyhelyzet továbbra is érvényben marad, és ez alól nem képeznek kivételt a karácsonyi családlátogatások sem.

Változás, hogy az üzletek mellett péntektől kinyitnak a szépségápolási szolgáltatások (fodrász, kozmetikus, manikűrös stb.), valamint a fitnesztermek (6fő vagy 25m2/fő) és a sípályák is. Valamennyi helyre és szolgáltatásra érvényes azonban az OP-rezsim, vagyis kizárólag az oltottak és a fertőzésen átesetteket vehetik igénybe.

Kinyithatnak a templomok is, de a járványügyi korlátozások értelmében legfeljebb 30 személy vehet részt, OP-rezsimben (30 fő vagy 25m2/fő), az igehirdetésen.
A tömegközlekedési eszközökön, – a távolsági buszokon, az IC-vonatokon és gyorsvonatokon – OTP-rezsim lesz érvényben, vagyis oltási igazolvánnyal, tesztel, vagy a koronavírusos fertőzésen átesettségről szóló igazolással lehet utazni.

A mai sajtótájékoztatón Lengvarský azt is elmondta, hogy a jelenlegi enyhítések időtartama a kórházakban kezelt betegek számától függ. Jelenleg 3479 fertőzött szorul kórházi ellátásra. Abban az esetben, ha a betegek száma eléri a 3800-at, ismét megfontolják a mindenkire egyformán vonatkozó szigorított lockdownt.

December 25-től OP- rezsimben kinyithatnak a szállodák és a panziók, de közös szállást csak az egy háztartásban élők foglalhatnak. A wellness-szolgáltatásokat csak negatív teszteredménnyel lehet majd igénybe venni.

Az egészségügyi minisztertől megtudhattuk azt is, hogy a kormány jóváhagyta, hogy 100 millió euró értékben vásároljanak COVID-19 betegek kezelésére szolgáló gyógyszereket, köztük paxlovitot a Pfizertől. Továbbá tervezik újabb 5 ezer adag monoklonális ellenanyag megrendelését. Ebből Szlovákia már korábban is vásárolt. A miniszter hangsúlyozta, hogy az oltás amellett, hogy véd a súlyos megbetegedések elől, csökkenti a kórházakra és a gazdaságra nehezedő terhet is. A kormány mindemellett jóváhagyta, hogy az egészségügyi és az igazságügyi minisztérium január 10-ig kidolgozzon egy tervezetet a koronavírus elleni vakcina kötelezővé tételéről a 60 év felettiek számára.

(komaromonline.sk, forrás TASR)

 

Hozzászólások

hozzászólás