komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Mától a Selye János Gimnázium fizikuma dr. Ipóth Barnabás nevét viseli

 

Augusztus 26-án ünnepelte volna 80. születésnapját a Selye János Gimnázium egykori tanára és igazgatója, a Szent Gorazd-emlékéremmel és Pro Urbe-díjjal kitüntetett RNDr. Ipóth Barnabás. Ennek apropóján ma ünnepélyes keretek közt átadták a legendás tanár-igazgatóról elnevezett, felújított fizika-szaktantermet.

Az emelkedett hangulatú eseményen jelen volt Keszegh Béla, Komárom polgármestere, Ondrej Gajdáč és Varga Tamás alpolgármester, Bajkai János a tanügyi osztály főosztályvezetője, Andruskó Imre a gimnázium igazgatója, valamint Ipóth tanár úr családja, volt kollégái és diákjai.

A patinás múltú intézményben, Andruskó Imre igazgató kezdeményezésére tizenöt évvel ezelőtt indították útjára a tradíciót, hogy az iskola egykori, kiemelkedő pedagógusainak és komoly szakmai sikereket elért volt diákjainak nevét tantermek viseljék, hogy ezáltal is ápolják és tiszteljék az emléküket.

 

Andruskó Imre, igazgató köszönti Ipóth Évát

Az ünnepélyes megnyitón Spátay Adrianna tanárnő köszöntötte a jelenlévőket, majd az intézmény igazgatója vette át a szót, aki többet közt elmondta, hogy „pár éve, amikor Várszegi Asztrik, a volt főapát tett látogatást az egykori bencés gimnáziumban, úgy fogalmazott: egy iskola nem a falaiban, hanem a nevelőiben és tanítványaiban hordozza az eredményeket. Ipóth Barnabás pedig azon kimagasló tanáregyéniségek és nagy tudású pedagógusok közé tartozott, akiknek az iskola, a diákság és mindazok, akik kollégaként is tisztelhették, rengeteget köszönhetnek. Rendkívül hálás vagyok Dr. Ipóth Szilárdnak, aki családja nevében felajánlotta, hogy anyagilag egy jelentős összeggel támogatnák a fizikum felújítását. Így született meg a közös ötlet, hogy Ipóth Barnabásról, aki 1958-ban érettségizett gimnáziumunkban, később pedig matematika-fizika szakos tanárként és igazgatóként élete végéig hűséges volt az iskolához, és folyamatosan azon dolgozott, hogy az oktatás színvonala és az iskola jóhíre minél magasabbra szárnyaljon, nevezzük el a fizikumot. “

 

Keszegh Béla polgármester felköszöntötte Ipóth Barnabás özvegyét

Ezt követően Komárom polgármestere, Keszegh Béla felköszöntötte Ipóth Barnabás özvegyét, Éva asszonyt 75. születésnapja alkalmából, majd rövid felszólalásában visszaemlékezett arra, amikor diákként majd kollégaként is példát vehetett a fáradhatatlan és elhivatott tanárról és igazgatóról.

Ipóth Barnabást egykori diákja, Hevesi Anikó a fizika tantárgybizottság vezetője méltatta. „Szívügye volt a diákok versenyekre való felkészítése, a tehetséggondozás. Diákjai rendszeresen a fizikai olimpiák kerületi és országos fordulóinak élmezőnyében végeztek. Rengeteg újítást vezetett be abban a tíz évben, míg a Selye János Gimnázium élén állt. Az ő kezdeményezésére indult el 1992-ben a nyolc osztályos képzés, továbbá az ő nevéhez kötődik a tehetséges, de szociálisan hátrányos gyermekek támogatására létrehozott Király Püspök Alapítvány újraindítása, ami a mai napig eredményesen működik. Neki köszönhető az iskolaépület előtt álló Király József-szobor leleplezése, s 1995-ben indítványozta, hogy az iskola vegye fel Selye Jánosnak a nevét. Kiss Péntek Józseffel közösen útjára indították a ma is népszerű színjátszó csoportot a Gimiszt, valamint az ő ötlete nyomán kezdődött meg az iskola tetőterének a beépítése. 2003-ban megalapította az Ipóth-díjat, hogy támogassa a több területen kimagasló eredményeket elérő ifjú tehetségeket. A díj mára olyan komoly jelentőséggel bír, hogy volt diákunk, aki elárulta, azért választotta iskolánkat, mert szeretné egyszer elnyerni az Ipóth-díjat. “

 

Az Ipóth család

Az Ipóth-család támogatásának köszönhetően, most már egy korszerűen felújított fizika szaktanterem várja a tanulni vágyó fiatalokat a Selye János Gimnáziumban, melynek ajtaja fölött bronz tábla őrzi a legendás tanár, Ipóth Barnabás nevét és emlékét.

(komaromonline.sk, JN, fotók Holczhei Árpád, FB)

Hozzászólások

hozzászólás