komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Mától a beoltott szlovák és magyar állampolgárok szabadon utazhatnak a két ország között

 

A szlovák és a magyar külügyi tárca képviselete közt már hetek óta folytak a tárgyalások annak érdekében, hogy a két ország lakossága számára mielőbb szabad legyen a beutazás egymás országaiba. Kedd este Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi portálon közzétett bejegyzésben osztotta meg a hírt, hogy megegyezéssel zárultak a kétoldali tárgyalások, így szerdától, június 9-től , a beoltott szlovák és magyar állampolgárok szabadon utazhatnak a két ország között.

„Gyerekkoromban Komáromban nevelkedtem. Abban a városban, amelynek két városrészét a Duna hosszú évszázadokon át összekötötte. A világtörténelem viharait követően azonban sajnos a Duna szétválasztotta a város északi és déli részén élő közösségeket, családokat, baráti társaságokat.
Emlékszem, hogy órákon keresztül kellett sorban állni a hídon, hogy végre meglátogathassuk az északi városrészben élő családtagjainkat.
Aztán a schengeni övezetbe történő belépést követően a Duna újra összekötött minket. Mígnem a világjárvány nyomán jött a határzár, amiről azt hittük soha többet nem fordulhat elő. Ezért is tárgyaltam sokat az elmúlt hetekben a szlovák kollégákkal, hogy minél előbb tegyük lehetővé beoltott honfitársaink számára a szabad utazást egymás országaiba, hogy újra egymásra találhassanak családok, baráti társaságok, közösségek.
Mintegy 3 órával ezelőtt törekvéseinket siker koronázta, a szlovákok hivatalosan jelezték, egyetértenek javaslatunkkal, így holnaptól beoltott szlovák és magyar állampolgárok szabadon utazhatnak a két ország között.“ – írta az oldalán Szijjártó Péter.

(komaromonline.sk, forrás FB)

Hozzászólások

hozzászólás