komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Jóváhagyták az utazási szemafort

 

A Közegészségügyi Hivatal határozata alapján a külügyminisztérium a belügyminisztériummal együttműködve elfogadta az országok besorolását, valamint a hazatérő lakosokra vonatkozó járványügyi szabályokat. Az új rendelkezések május 31-től lépnek érvénybe.

Az Európai Unió összes tagállamát a zölddel jelölt országok közé sorolták. Ide tartoznak még azok az államok is, ahol kedvező a járványügyi helyzet. Jelenleg az Európai Unió minden tagállama, Ausztrália, Kína, Tajvan, Grönland, Izland, Izrael, Dél-Korea, Makaó, Norvégia, Új-Zéland és Szingapúr kapott zöld besorolást.

Az oltási igazolvánnyal rendelkezők, a 18 év alatti fiatalok, valamint azok, akik az előző 180 napban átestek a betegségen, zöld országokból visszatérve mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Azoknak, akik az említett okokra visszavezethetően nem rendelkeznek mentességgel, visszatérés után 14 napra kötelezően otthoni karanténba kell vonulniuk, ami negatív PCR-teszt eredménnyel szüntethető meg.

A kockázatos országok piros besorolást kaptak. A piros besorolású országból hazatérőknek 14 napos kötelező otthoni karanténban kell maradniuk, legkorábban a nyolcadik napon abszolválhatják a PCR-tesztet. Amennyiben annak eredménye negatív, nem kell tovább karanténban maradni.

Jelenleg a piros besorolású országok listáján Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Egyiptom, Grúzia, Jordánia, Kanada, Kazahsztán, Kuba, Kuvait, Malajzia, Mongólia, Oroszország, Észak-Macedónia, Szerbia, az Egyesült Államok, Tádzsikisztán, Thaiföld, Tunézia, Törökország, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán szerepel.

Feketével azokat az országokat jelölik, ahová az ottani járványi adatok alapján egyáltalán nem ajánlott az utazás. Ide sorolták az összes olyan államot, amely nem szerepel a zöld, illetve a piros besorolású országok listáján. A fekete színnel jelölt helyről való visszatéréskor a 14 napos karantén a teszteredménytől függetlenül kötelező.

Az életbe lépő rendelkezések a beutazásra vonatkoznak. A hatóság képviselői felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy indulás előtt tájékozódjanak a célország határátlépésre vonatkozó rendelkezéseiről, mivel a belépés feltételeit minden ország maga határozza meg.

A szlovákiai beutazásra vonatkozó szemafort kéthetente aktualizálni fogják.

(komaromonline.sk, TASR)

 

Hozzászólások

hozzászólás