komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A komáromi sebészek az országban elsőként alkalmaztak egy új, innovatív műtéti eljárást

2019/10/21

Október első napjaiban a komáromi kórházban, melyet az AGEL csoport működtet, végeztek először az Szlovákiában az újfajta, innovatív (extended Totally Extraperitoneal ventral hernia repair – eTEP) endoszkópos beavatkozással hasi sérvműtétet. Az endoszkópos minimál invazív sérvműtét jóval kisebb megterheléssel jár a beteg szervezete számára, gyorsabb a felépülési idő, így hamarabb visszatérhet a megszokott életviteléhez. A műtétet végző szakorvos részéről az eljárás speciális jártasságot igényel, mivel ez a műtéti technika sokkal nehezebb, mint a hagyományos nyitott, illetve a laparoszkópiás módszer.

„ Az eTEP eljárás a laparoszkópos műtéti technika innovatív, tökéletesített változata. A műtét alapja egy speciális háló behelyezése a saját szövetek megerősítésére, melyeket a miniinvazív eljárás során az anatómiailag legideálisabb helyre illesztünk be az izom, a hasfal vagy a hashártya alá. Ezzel a technikával és a rendelkezésünkre álló korszerű hálók alkalmazásával nagyon kevés az esélye, hogy a sérv kiújul. (A sérv akkor fordul elő, amikor valamilyen belső szerv, például a bél egy kis szakasza kikerül abból az üregből, amelyben normál esetben a helye van.) Ennek a korszerű eljárásnak az alkalmazásával minimalizálódnak a műtét utáni fájdalmak, jelentősen csökken a szövődmények kialakulásának a veszélye, és felgyorsul a sebgyógyulás ideje. A páciensek hamarabb felgyógyulnak és ismét munkába állhatnak, visszatérhetnek a megszokott tevékenységeikhez. “– tárta fel az eljárás előnyeit Mudr. Csekes Eduard sebész, aki elsőként végzett eTEP technikával sérvműtétet a komáromi kórházban.

„Nagy örömmel tölt el minket, hogy kórházunk orvosai nyitottak az új műtéti technikák elsajátítására, haladnak a korral, és a betegek érdekében itthoni, valamint külföldi klinikákon abszolvált szakmai továbbképzéseken folyamatosan bővítik szakmai ismereteiket és tudásukat. – fűzte hozzá Rudolf Pelikán, a komáromi kórház igazgató helyettese.

Az új típusú eljárás nem minden sérvtípus esetében alkalmazható. Az első két páciens, akit már ezzel a korszerű műtéti technikával operáltak, már otthonában lábadozik.

(komaromonline.sk, forrás Agel SK)

Hozzászólások

hozzászólás