komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Sajtótájékoztató keretén belül jelentették be a komáromi VMK új nevét

2019/10/25

2019. október 24-én, a Magyar Operett Napján, Lehár Ferenc halálának évfordulóján, a Tiszti Pavilon felújított konferenciatermében Lakatos Róbert brácsaművész, a komáromi Városi Művelődési Központ (VMK) igazgatója, munkatársaival közösen sajtótájékoztatót tartott.

Megnyitóbeszédében Keszegh Béla polgármester hangsúlyozta, hogy szeretné, ha Jókai és Lehár nevével fémjelzett Komárom városa a felvidéki magyarság kulturális fővárosává nőné ki magát. Biztosította az önkormányzat támogatásáról a VMK jelenlévő vezetőségét e nagyszabású terv megvalósításához. „Szeretném, ha a VMK-t a jövőben nemcsak egy szűk réteg látogatná, hanem minden komáromi, és járásunk minden lakosa a sajátjának érezné, s időről-időre találna magának olyan programokat, amelyekből töltekezni tud. Remélhetőleg a vezetőség részéről tapasztalható lendületes és modern gondolkodás meghozza a maga gyümölcsét, és maguk mellé tudják állítani a város civil szervezeteit és mindazokat, akik a kulturális élet különböző területein tevékenykednek, és a jövőben közösen, együttes erővel fognak azon fáradozni, hogy Komárom városába újraéledjen az a régi, pezsgő kulturális élet, aminek elengedhetetlen részesei voltak a színjátszócsoportok, néptánccsoportok és a kortárs magyar dráma is. Szeretnénk, ha a felújított Tiszti Pavilon a komáromiaké lenne és a jövőben újra itt, ebben a polgári miliőben, a városra egykor jellemző polgári hagyományok ápolásának jegyében tartanák a bálokat, nagyobb ünnepi rendezvényeket.”

A polgármester beszéde után Lakatos Róbert a VMK július 1-én funkcióba lépett igazgatója vette át a szót – „Nyitott, a lehetőségeinkhez képest modern, országos jelentőségű intézményben gondolkodunk. Annak érdekében, hogy ez mielőbb megvalósuljon, már az elmúlt három hónapban megtettük az első komoly lépéseket. Ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy január 1-től már új, Komáromhoz méltó Lehár Ferenc Városi Művelődési Központ néven fog működni az intézmény. A névadást a hivatalos formaságok végleges lezárulása után, április 30-án, a zeneszerző születésnapján, egy nagyszabású gálaműsor keretein belül fogjuk megünnepelni.” Az új névhez új logó és egy modern weboldallal is társul, ami lehetővé teszi az online jegyvásárlást, és naprakész információhoz juttatja majd a közönséget.

Ezt követően ismertette, hogy a szlovákiai magyar zenei élet kimagasló eredményeit értékelő Harmónia-díj nyolc évvel a megalapítása után változáson megy át, és mostantól évente csupán egy díjazott lesz. Az ünnepi díjkiosztó gála pedig ez év november 16-tól kezdve konstansan a komáromi művelődési központban lesz megtartva.

Tekintettel arra, hogy a jövő évre esik Lehár Ferenc születésének 150. évfordulója, Komárom városa a 2020-as évet Lehár-évvé nyilvánította, amire a VMK különböző programokkal készül. Számos nívós rendezvény mellett szeretnének a Lehár Ferenc Polgári Társulással együttműködve bekapcsolódni a Komáromi Nyár programsorozatba, valamint elindítani a belvároson át húzódó zenés Lehár Korzót.

Emellett tervezik, hogy csatlakoznak a Nemzeti Összetartozás Évéhez, melynek célja a magyarság országhatárok feletti összetartozásának erősítése. A meghívott neves előadóművészek egyike Bogányi Gergely Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész lesz.

Végezetül Lakatos Róbert kiemelte a csapatmunka jelentőségét, majd bemutatta a „csapatát “: Bajkai Csengel Mónika kultúrmenedzsert, Domonkos Pál koncert és rendezvényszervezőt, Hanusz Zoltán közönség és közművelődésszervezőt, Katona Gábor gazdasági igazgatót és Varga Emesét, aki a VMK sajtófelelőse és a színházi projektek irányítója. A sajtótájékoztató második részében a VMK munkatársai ismertették eddigi munkájuk eredményeit, valamint a jövő évi projektjeiket.

Varga Emese felvázolta az alternatív színházi és a kortárs drámabemutatókkal kapcsolatos jövő évi terveket, valamint bemutatta azt a fiatal művésztehetségeket támogató ösztöndíjprogramot, melyet a művelődési ház a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével közösen dolgozott ki és hirdetett meg.

Hanusz Zoltán a művelődési házban sikeresen működő színjátszó, balett és néptánc csoportok iránti nagy érdeklődésről és azok sikeres indulásáról, valamint a Komáromi Táncműhely céljairól számolt be.

Csengel Mónika a pályázati lehetőségek bővítése mellett hangsúlyozta, hogy mivel több szabadidős tevékenységet és szórakozási lehetőséget szeretnének teremteni a kisgyermekes családokszámára. Újra indítják a Kedvenceid másképp programokat, továbbá ismertette a nemrég kialakított „Babzsákos galériában” megrendezésre kerülő gyermekelőadásokat. Domonkos Pál a következő időszakra tervezett koncertekről számolt be, majd felvázolta azt az elképzelését, hogy szeretnék a jövőben visszahozni az újévi koncertek hagyományát, ezért a Budapest Bár zenekar fellépésével szeretnék élménygazdaggá tenni a nagyérdemű közönség számára az újév első napját.

A minden szempontból gördülékenyre és szakmailag is tartalmasra sikeredett tájékoztatót Lakatos Róbert azzal zárta, hogy szeretne lehetőséget adna a kultúra minden területének, és reméli, hogy a jövőben a Lehár Ferenc Városi Művelődési Központ egy, a régión is túlmutató, országos jelentőségű intézménnyé válik majd.

(komaromonline.sk – JN)

Hozzászólások

hozzászólás