komaromonline.sk
VÁROS
Június 26-tól forgalomkorlátozás lépett érvénybe a komáromi Vág-hídon.
  •   

2019/6/26

A korlátozás célja a terheléscsökkentés, így azon járművek, melyek tömege meghaladja a 15 tonnát csaknem egy évig nem hajthatnak át a hídon. Lucia Karelová, a Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC- Slovenká správa ciest) szóvivője tájékoztatta erről a TASR hírügynökséget, hozzátéve azt is, hogy a diagnosztikai vizsgálatok eredményei miatt kellett csökkenteni az I/63-as úthoz tartozó híd terhelését, valamint a korlátozást egy B25 – 15 t feliratú tábla is jelzi majd.

Karol Borik, a Nyitrai Járási Hivatal elöljárójától megtudtunk, a híd eredeti teherbírása 25 tonna. Borik rámutatott arra is, hogy ez a forgalomkorlátozás jelentős változásokat fog hozni az egész Nyitrai kerületben, hisz nyaranta a Horvátországba tartó autóbuszok is a Vág-hídon szoktak áthaladni.

A pillanatnyilag 15 tonnát meghaladó járművek Újvárból a II/563 és II/573 utakon Kamocsát, Gútát és Keszegfalvát éritve juthatnak el Komáromba. A SITA hírügínökség arról is beszámolt, hogy a másik lehetséges kerülő Újvár és Párkány között az elsőosztályú I/64 úton Bajcsig, majd a másodosztályú II/509-es úton Perbetén és Köbölkúton keresztül lehetséges. De a Szlovák Közútkezelő Vállalat csak pár hét múlva fogja jelzőtáblákkal kijelölni az elkerőlút irányvonalát, ami addig nagyon megkeseríti az érintett járművezetők életét.

Portálunk megkeresésére Farkas Péter, a CleanCity s.r.o. vezetője, – a cég, ami napi szinten szállítja a szemetet aVág-hídon keresztül- elmondta, ők nem sok mindent tudnak a forgalomkorlátozásról, hiszen sokhelyen, sokfélét lehet olvasni. A rendeletet még nem is látták így nem biztosak a forgalomkorlátozás részleteiben sem. Hogy az a 15 tonna összsúlyt, pillanatyni súlyt vagy a járművek saját súlyát (üresen) jelenti. Elmondása szerint Gútán keresztül nem tudják a szemetet szállítani, hisz az több száz kilométer pluszt jelent, és a falvakban ha az elerülés miatt beáll a forgalom, bizonyosan csak araszolva lehet haladni. Ám megígérte, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy valamiféle kivételt kapjanak.

A forgalomkolátozás megszűnése több tényezőtől is függ, és legkorábban 2020 májusában oldódik fel.

Az 1955-ben épült híd a Szlovák Útkezelő Vállalat diagnosztikai mérései alapján a hetes skálán a VI-os, azaz a nagyon rossz állapotú besorolást kapta. Ezután csak a ‘VII’-es következik, ami híd teljes lezárását jelenti.

(komaromonline.sk- MA, forrás: TASR)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook