komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Ismét lehetőség lesz megtekinteni a Szent András bazilika kriptáját – VIDEO

MEGOSZTÁS:

Szeretettel várnak mindenkit a szervezők “A Szent András bazilika története és kriptája titkai” című előadásra.

Február 15-én tartotta meg első helytörténeti előadását a Nec Arte Nec Marte Polgári Társulás. Akkor az előadás a Szent András templom történetőről és kriptájának titkairól olyan tömeget vonzott, hogy a szervezők ígéretet tettek annak újbóli megszervezésre. Így pár hónappal az első előadás után, június 28-án, csütörtökön 17:00 órai kezdettel megismétlik azt, de már „A Szent András bazilika története és kriptája titkai” címmel, hiszen azóta már a Szent András templom basilica minor rangot kapott. Többek között azon az előadáson jelentette be Kiss Róbert esperes-plébános, püspöki helynök először nyilvánosság előtt, hogy a templomból bazilika lesz.

 

fotó/Dunamente TDM

 

A Nec arte, nec marte esték szervezői további nagy komáromi legendáknak szeretnének utánajárni. Az 1763-as komáromi földrengésről szóló előadás után, amely Mácza Mihály helytörténész tolmácsolásában a Zichy-pont civil rendezvényközpontban volt megtartva, foglakoznak majd a város alatt húzódó pincerendszerrel valamint a Komárom vármegyei boszorkányperekkel is. Varga Tamás a polgári társulás elnöke úgy fogalmazott, azzal a céllal alakultak, hogy olyan regionális kulturális és közéleti rendezvényeket szervezzenek, amelyekkel kicsit hozzájárulhatnak Komárom kulturális örökségének megismertetéséhez, megőrzéséshez valamint gyarapításához.

 

fotó/Dunamente TDM

 

„Az idén több előadást terveztünk, – melyekből már néhányat meg is tartottunk – és amelyekkel remélem felkeltjük (nemcsak) a komáromiak érdeklődését. Örülök annak, – az előző előadásokból kiindulva – hogy a polgárokat még érdekli Komárom története, érdekességei és nem közömbösek Komárom kulturális emlékei iránt. Várunk szeretettel mindenkit, és mivel az előadás a kriptalátogatás előtt a Szent András-bazilikában lesz, regisztráció sem szükséges.” – mondta el Varga Tamás.

Az előadó ez alkalommal is Magyarics Arianna, aki a Glasgow-i Egyetem régészet/történelem szakos hallgatója lesz szeptembertől Skóciában, és ezzel a helytörténeti munkájával több díjat is nyert.

 

fotó/Dunamente TDM

 

Facebook esemény információkkal:

https://www.facebook.com/events/2092403170973682/

 

VIDEÓ:

 

 

(komaromonline.sk, videó: mstvkn)

Hozzászólások

Show Buttons
Hide Buttons