komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Ismét Európa legjobbjai közé sorolták a komáromi kórház neurológiai osztályát

 

A komáromi kórház neurológiai osztálya már huzamosabb ideje nemcsak Csehországban és Szlovákiában, hanem egész Európában a legjobbak közt van számontartva. A napokban, a Felsőtátrafüreden megtartott 49. szlovák és cseh cerebrális-vaszkuláris (stroke) kongresszuson adták át az AGEL csoporthoz tartozó komáromi kórháznak az elismerő oklevelet, hogy ismét megvédte a neurológiai osztályok nemzetközi European Stroke Organisation ( ESO) ANGELS AWARDS versenyén a gyémántfokozatú besorolását, az agyérkatasztrófával sújtott betegek kiemelkedően magas szintű orvosi ellátásáért.

A díjnak kizárólag azok az egészségügyi intézmények lehetnek a várományosai, akik regisztrált tagjai a nemzetközi ESO szervezetnek (eddig 1500 kórház csatlakozott), és a náluk folyó kezelések eredményeit folyamatosan bejegyzik egy, a szervezet által működtetett rendszerbe, majd ezek összesítése és kiértékelése alapján megfelelnek az ESO kritériumainak

A komáromi kórház országos viszonylatban az elsők közt vezette be, és jelenleg is a legeredményesebb a stroke kezelésénél életmentő trombolízis, egy adott agyi terület vérellátását elzáró vérrög feloldását célzó terápia alkalmazásában. Az időben megkezdett kezelésnek köszönhetően a betegek nagy részénél elkerülhető a maradandó mozgás- vagy beszédkárosodás.
Az első nemzetközi sikert 2017 -ben könyvelhették el, amikor az Európai Stroke Szervezet (ESO) a komáromi kórház neurológiai osztályának az ANGELS AWARDS-on gyémánt fokozatú ( Diamond Center ) besorolást ítélt oda.
2018 -ban a neurológiai osztály arany és platina státuszt kapott az European Stroke Organisation (ESO) ANGELS AWARDS versenyén, majd egy évvel később, 2019-ben arany státuszt kapott.
2020 októberében hatalmas eredményt és sikert ért el a komáromi kórház, ugyanis az Európai Stroke Szervezet a legmagasabb minősítést, a gyémántfokozatú besorolást ítélte oda a neurológiai osztálynak.

Idén, az ANGELS AWARDS -t 2021 -ben sikerült megvédeniük a múlt évben elért gyémántfokozatú besorolásukat, így az Eva Hanáčková főorvosnő által vezetett neurológiai osztály ismét Európa legjobbjai közé lett sorolva.

„Nagyra értékeljük ezt az elismerést, ez megerősít minket abban, hogy a pandémia nehéz időszakában is felelősségteljesen és magas orvosi színvonalon végeztük a munkánkat. Biztos vagyok benne, hogy mindannyiunkat még jobb és magasabb szintű munkára fog motiválni. Nagyon hálásak vagyunk azoknak a pácienseknek a tucatjaiért, akiknek sikerült megmenteni az életét vagy megőrizni életminőségüket a gyors és hatékony kezelésnek köszönhetően ” – mondta a neurológiai osztály vezetője, MUDr. Eva Hanáčková, majd külön örömét fejezte ki, hogy a közelmúltban három fiatal orvos erősítette meg az osztály kollektíváját.

„A múlt évben, 2020-ban, a komáromi kórház neurológiai osztályára 343 akut agyi érkatasztrófával diagnosztizált beteg került be. Ebből 299 esetben diagnosztizáltunk akut agyi infarktust – agyi érelzáródást, a többi stroke-s esetben vérzéses kóreredet állt a tünetek hátterében. Intravénás tronbolízissel 124 beteg kapott rekanalizációs kezelést. Egy beteg felépülése mögött azonban a neurológiai osztály minden dolgozójának a szaktudása és áldozatkész munkája van. Ez egy csapatmunka, ahogy a díj is az egész osztályunk érdeme” – nyilatkozta a főorvosnő, Mudr. Eva Hanáčková.

A főorvosnő felhívta a figyelmet arra, hogy a sikeres gyógyítás alapja a betegség tüneteinek gyors felismerése, ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen a stroke tüneteivel, és agyi-érkatasztrófa gyanúja esetében haladéktalanul hívja a mentőket a 112-es vagy a 155-ös telefonszámon. A fejlett országokban jelenleg a stroke okozza a legtöbb halálesetet, kétszer annyian veszítik életüket ebben a betegségben, mint szívinfarktusban. A tartós megbetegedések listáján a stroke következményeként megjelenő rokkantság áll az első helyen. A betegek harmada a gyógyulás után sem tud újra aktív életet élni. Sok esetben újra kell tanulniuk járni, beszélni, vagy életük végéig ápolásra szorulnak. A teljes felgyógyulásra az egyetlen esély a gyors orvosi kezelés megkezdése.

(komaromonline.sk, AGEL)

Hozzászólások

hozzászólás