komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Ismét élőzenétől lesz hangos a Klapka tér

Egy évtizeddel ezelőtt még vasárnaponként többnyire kongott a Klapka tér, csak néha-néha sétált át rajta ember, aztán Klemen Terézia pedagógus, kulturális műsorszervező, a Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulás és a Lehár Ferenc Polgári Társulás elnöke gondolt egy merészet és nagyot, és 2012-ben elindította a Lehár Nyár rendezvénysorozatot, ami mára a város kulturális életének egyik legnépszerűbb és legszínvonalasabb eseménysorozatává nőtte ki magát. De honnan jött az ötlet és a bátorság a Lehár Napok elindításához? – kérdeztük a Klemen Teréziát.

– Annak idején, amikor olvastam Lehár Ferenc életrajzában, hogy ő és az édesapja is, aki katona-karmester volt, gyakran lépett fel térzenei koncerteken, arra gondoltam, hogy ha társulásunk célja, hogy ápoljuk városunk e neves szülöttjének az emlékét, akkor arra egy ilyen típusú műsorfolyam remek lehetőséget nyújt. Ennek immár nyolc éve. Idén viszont először az országos helyzet, majd a járványügyi megszorítások miatt a város és a megye részéről megvont anyagi támogatás hiányában, valamint a kulturális pályázatok csúszása miatt, egy időre bizonytalanná vált a megtartása. Szerencsére lelkes magánszemélyeknek, cégeknek, támogatóknak köszönhetően idén nyáron is minden vasárnap este szólni fog a zene.

– A koncertek helyszínéül ezúttal is a Klapka tér szolgál majd?

– Igen. Utazásaim során voltam Bécsben, a Szent István Dóm előtt, Brüsszelben, a Fő téren, vagy Budapesten a Hősök terén térzenei koncerten. Komárom főtere erre kiválóan alkalmas. Az első évben, amikor még nem került be annyira a köztudatba, ugyan túl nagynak tűnt, de a múlt évben már jócskán betöltötték a látogatók a teret. El kellett telnie egy bizonyos időnek ahhoz, hogy az emberek rájöjjenek, vasárnap esténként ki lehet jönni, szórakozni egyet a Klapka téren. Nagyon örülök neki, hogy évről-évre nagyobb az érdeklődés, egyre több embert mozgat meg és ezzel egyre több embernek tudunk örömet és boldogságot hozni a napjaiba. Az egyik legfőbb célom a Lehár Napok elindításával ugyanis ez volt.

– Július 5-én melyik formáció fellépésével indul a nyári koncertsorozat?

– Összesen kilenc vasárnapi koncertet szeretnének tartani, minden alkalommal más zenei irányzat képviselőinek a fellépésével. Ebben az évben rendhagyó módon a népzene és a népdalok is helyet kapnak a Lehár Napok repertoárjában. Bár a koncertsorozat eddig sem csak operettzenéből állt. Igyekszünk minél színesebbé, változatosabbá tenni, és bemutatkozási lehetőséget nyújtani a különböző zenei stílusokat képviselő zenekaroknak. Mindjárt az első júliusi vasárnap, a külföldön és itthon is rendkívül nagy rajongótáborral büszkélkedhető Varkocs zenekar fogja szórakoztatni az érdeklődőket. A formáció felvidéki népcsoportok dorombos emlékeit dolgozza fel sajátos Hooligan Folk stílusban. Legyen az magyar, szlovák, rutén, sváb vagy bolgár nóta. Az együttes ősi magyar és szláv akusztikus hangszereken szólaltat meg olyan dalokat, melyek vagy feledésbe merültek, vagy tiltott volt játszani. Fő célunk a szlovákiai dorombos hagyományok újjáélesztése, és bebizonyítani, hogy ősi népi muzsika van olyan erőteljes, mint egy rock koncert. Ezt a zenei vonulatot fogja követni a későbbiekben fellépő Nógrád hangjai is. Érdekes lesz.

– A világhírű zeneszerző, operettkomponista, karmester születésének 150. évfordulója alkalmából a Lehár Ferenc Emlékév egy nagyszabású nemzetközi nyitógálával indult volna, a Lehár Napokra pedig már kezünkben tarthattuk volna a nagy komponista életét bemutató könyvedet is. Ennek megjelenése most mikorra várható?

-A megváltozott körülményekre való tekintettel KÖSZÖNET KONCERT-et szerveztünk a Dunán, ami egyaránt szólt a komáromi hősöknek, a környékbelieknek a Duna mindkét partján, a banki tisztviselőknek, orvosoknak, egészségügyi nővéreknek, szociális dolgozóknak, pedagógusoknak, futároknak, gyógyszerészeknek, postásoknak, rendőröknek, mentősöknek, tűzoltóknak, elárusítóknak, újságíróknak, tudósítóknak, sofőröknek, katonáknak, hivatali dolgozóknak és minden polgárnak, akik fegyelmezett és felelősségteljes viselkedéssel vészelték át a legnehezebb heteket. A könyvbemutató a Duna Menti Múzeum rendkívül átfogó és sokszínű Lehár-emlékkiállításának megnyitójával lett volna egybekötve, de ezt április 30-án ismert okokból nem tudtuk megtartani. A jelenlegi tervek szerint mindkettőre október 16-án kerül majd sor. Lehár muzsikájának rajongói számára készülünk egyébként a Lehár Napok keretén belül egy igazi csemegével, augusztus 28-án, az Egressy Béni Városi Művelődési Központban lesz a zeneszerző egyik legnépszerűbb nagyoperettjének, a Luxemburg grófjának a bemutatója, fantasztikus szereposztásban.

– Az elmúlt években az élő koncertekkel párhuzamosan egyéb kísérő-és gyermekprogramok is emlékezetesebbé tették a Lehár Nyár nevével fémjelzett vasárnapokat. Számíthatnak a kisgyermekes családok idén is a gyermekfoglalkozásokra?

– Tervezzük, hiszen Lehár Ferenc műveinek népszerűsítése mellett célunk, hogy minden korosztályt igényes szórakoztatással és emlékezetes élményekkel ajándékozzunk meg. Azt tapasztaltam, hogy ezeknek a koncerteknek komoly közösségépítő szerepük is van. A Klapka tér ilyenkor találkozási ponttá válik, ahol azok is összefutnak, akik már évek óta nem látták egymást. Mert mindig mindenki csak szalad, rohan, és nincs idő megállni. Nem váltunk szót egymással, nem barátkozunk, nem élünk közösségi életet. Itt viszont ez alatt az egy óra alatt mintha megállna a mutató, mintha éppen akkor nem is lennének olyan nagy problémák a világban, mintha kicsit visszatérne a békebeli idők hangulata. A koncertek alatt úgy tűnik, mintha mindenki boldog lenne, mert csak mosolygós emberek lehet látni. Ez az én honoráriumom a sok „láthatatlan “munkáért és a szervezésért, ami a Lehár Napok kulisszái mögött zajlik.

 

(komaromonline.sk, JN)

Hozzászólások

hozzászólás