komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Indul a városi busz, nyitnak a játszóterek

Azok a megszokott, egyszerű hétköznapi dolgok, melyeknek meglétét talán nem is értékeltük, melyek a maguk megszokott, természetes módján hozzátartoztak az életünkhöz, a járványmegelőzés időszakában hirtelen felértékelődtek. A kellemes tavaszi napok még jobban megnehezítették az otthonmaradást. A kisgyermekes családoknak hiányoztak a játszóterek, a gyerekeknek a barátaik, a lakosság, főleg az idősebb korosztály számára pedig a városi tömegközlekedés.

Mai ülésén Komárom Város önkormányzatának operatív válságstábja, Keszegh Béla polgármester vezetésével ismét tanácskozást tartott, melyen figyelembe véve, hogy Szlovákia a járványgörbe sikeres ellaposítása és a COVID-19 vírus okozta epidémia megfékezése után az óvintézkedések feloldásának újabb szakaszába lépett úgy határozott, hogy ismét engedélyezi a városi tömegközlekedést.

A városi buszjáratokat biztosító ARRIVA társaság vállalta, hogy az utasok egészségének megőrzése érdekében a Közegészségügyi Hivatal rendelkezéseit fokozottan betartva, rendszeresen fertőtleníti a járműveket.

Az országos tisztifőorvos Ján Mikas, és a vele együtt dolgozó szakkonzílium döntése alapján azonban a tömegközlekedési eszközökön a szájmaszkok viselése még hosszú ideig kötelező lesz.

Ez év januárjától, az országban elsőként lett térítésmentes a városi tömegközlekedés a lakosság részére, ami a holnapi újra indulással továbbra is érvényben marad. Május 13-tól iskolaszüneti menetrendben újra indul a városi buszjárat. A 2-es járat végállomása a Mély utcán lesz, a vírusveszély miatt ideiglenesen a harcsási állomásra nem jár ki a városi busz.

Mint ismeretes, a városi tömegközlekedés leállítása után Komárom Város önkormányzata az idősebbek és a mozgáskorlátozottak számára úgynevezett szociális taxit állított forgalomba.

Az operatív csoport megbeszélésén szintén döntés született a komáromi játszóterek megnyitásáról is. A játszótér látogatása során azonban mindenki köteles betartani a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának az alábbi rendeleteit: A játszótereken egyszerre csak korlátozott számú gyermek tartózkodhat. Egymástól be kell tartaniuk a két méteres távolságot. Szájmaszk viselése kötelező. Valamint a szülők kötelesek bebiztosítani a kézfertőtlenítőt a gyermekeik részére.

A város játszóterei május 13-tól kinyitnak. Ezzel kapcsolatosan követni kell a tiszti főorvos előírásait, amelyet a bejáratoknál táblák jeleznek. A város biztosítja a játékelemek fertőtlenítését és a homokozó átgereblyézését naponta. A központi játszótéren található mosdó egyelőre nem lesz nyitva. A multifunkciós sportpályák szintén kinyitnak, de egyelőre csak érintkezés nélküli sportolásra és edzésre van ott lehetőség.

Komárom Városa, mint fenntartó, bebiztosítja a játszóterek napi szintű takarítását, a homok átgereblyézését, a játszóeszközök fertőtlenítését és hetente egyszer a homok átmosását ivóvízzel.
Az Ispotály utcai idősek otthonában egyelőre tovább tart a kijárási tilalom. A szakemberek javaslata szerint meg kell várni, milyen eredményeket hoz a 2. és a 3. fázis bevezetése és ez alapján szükséges oldani a szigorítást, mivel az egyik legveszélyeztetettebb csoportról van szó.

Denisa Masárová jelezte, hogy a Vasút utcai piacon az előírások biztosítottak, így zavartalanul működhet a piaci árusítás.

Az iskolák és óvodák újra indításával kapcsolatosan még nem született konkrét döntés, a város várja az ezzel kapcsolatos rendelkezéseket, hogy elő tudja készíteni a megfelelő körülményeket.

(komaromonline.sk, FL)

Hozzászólások

hozzászólás