komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Hétfőtől az oltatlanokra teszt és karantén vár Csehországban

MEGOSZTÁS:

 

Október 4-től (hétfőtől) az oltatlanok szigorúbb feltételek mellett utazhatnak be Szlovákiából Csehországba. A cseh egészségügyi tárca utazási szemaforja szerint, Szlovákiát a fertőzöttségi adatok tükrében, narancssárga besorolásból pirosba kategorizálták át. A cseh egészségügyi minisztérium döntése alapján, a piros besorolású országból érkező oltatlan személyeknek az országba való belépés után tesztre kell menniük, és karanténba kell vonulniuk.

A szemafor szerint azoknak a személyeknek, akik piros, vagyis veszélyes besorolású országból érkeznek Csehországba, még határátlépés előtt ki kell tölteniük egy érkezési formanyomtatványt. Abban az esetben, ha tömegközlekedési eszköz igénybevételével érkeznek az országba, akkor antigén- vagy PCR-tesztet kell végeztetniük. A teszt eredmény megérkezéséig karanténban kell tartózkodniuk.

Annak a személynek, aki személyautóval utazik be Csehországba, az országba való megérkezés után legkorábban az ötödik, legkésőbb pedig a 14. napon kell PCR-tesztet csináltatnia.

A tesztelés és a karantén kizárólag az oltatlan személyekre vonatkozik. Azoknak a koronavírus-vakcinával beoltott utazóknak, akik már legalább tizennégy napja megkapták a védőoltás második dózisát és kialakult a védettségük, nincs szükségük a belépéshez tesztre, csupán védettségi igazolásra. Ugyanez a szabály vonatkozik azokra is, akik az elmúlt száznyolcvan napban átestek a koronavírus-fertőzésen. Az érkezési formanyomtatvány kitöltése mindenki számára kötelező.

Szlovákián kívül piros besorolásba került: Bulgária, Belgium, Írország, Horvátország, Ciprus, Norvégia, Lettország, Luxemburg, Németország, Ausztria, Románia, Görögország és Svájc.

(komaromonline.sk, TASR)

 

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás