komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Fergeteges évadra számíthatunk a Komáromi Jókai Színházban

 

A Komáromi Jókai Színház, amelynek ez év augusztusában, nemzeti ünnepünkön, Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor, a külhoni magyarságért végzett áldozatos tevékenységét a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj odaítélésével ismerte el, hivatalosan is megnyitotta 69. évadját.

Az évadnyitó társulati ülés előtt tartott sajtótájékoztatón Gál Tamás Jászai Mari- és Deszka-díjas színművész, az intézmény igazgatója és Varga Emese művészeti vezető-dramaturg ismertette a teátrum tervezett repertoárját, a bérleti rendszer változásait és a bérletek típusait, és a színházkultúra iránt érdeklődőket pozitívan érintő változásokat. Emellett bemutatták a színház Válaszd a hazait! című új reklámfilmjét, melynek rendezőjeként Laczkó Sándor jeleskedett, zenéjét Lakatos Róbert brácsaművész szerezte, operatőre Angyal Gábor, narrátorként Olasz István hallható, főszerepben pedig Culka Ottó látható.

Rendhagyó évad van a komáromi színház társulata mögött, hiszen a történelemben most először nyáron sem maradtak zárva az intézmény kapui. Nem volt szünet, ahogy egész évben. Az üres nézőtér nyomasztó lelki ballasztjával, a közönség hiányának mentális súlyával leterhelve dolgoztak megállás nélkül azon, hogy ha online formában is, ha szimbolikusan is, de felgördüljön a függöny és készültek a napra, amikor ismét nézők előtt játszhatnak majd.

Hihetetlen elkötelezettséggel és elhivatottsággal sikerült azt is elérniük, hogy nyár végére kijátsszák az összes bérletet és egy elképesztően sokrétű, színes programot, melyben minden zsáner képviselteti magát, állítsanak össze a 2021/2022 -es évadra. „Nagy alkotókról, nagyszerű rendezőkről és zseniális színészekről beszélhetünk, – hangsúlyozta Gál Tamás. – Hét nagyszínpadi bemutatónk lesz, ebből a Presznyakov-fivérek Csónak, avagy előttünk a vízözön c. darab kivételével, hat kerül bele a bérletekbe. Heroikus munka lesz, de szeretnénk kárpótolni a közönségünket a múlt évben kényszerűségből játszott kétszereplős darabokért. Előző előadásainkban is hazai színművészeket hívtunk, Szvrcsek Anitát, Cs.Tóth Erzsébetet vendégelőadónak, idén sem lesz ez másképpen. Mindjárt az első bemutatónkban színpadra lép Jókai Ági, Gubik Ági, Kerekes Vica és Rancsó Dezső, de felkérést kapott Bandor Éva és Bárdos Judit is. “

Az évadtervet, amit a 20. század egyik leggyakrabban feldolgozott darabjával, Luigi Pirandello Hat szerep szerzőt keres c. színművével indítanak, a színház dramaturgja, Varga Emese ismertette. Az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett szicíliai szerző színművének színpadi változata, ami egyébként regénynek indult, de a végén a drámairodalom egyik remekműve lett, a Szlovák Nemzeti Színház volt igazgatójának, Michal Vajdičkának a rendezésében már korábban elkészült, de a járványügyi korlátozások miatt a bemutató áttolódott szeptemberre.

Mindazoknak, akik még nem látták a Soproni Petőfi Színház és a Csavar Színház közös produkcióját, Henrik Ibsen: Peer Gynt című időtálló és örökérvényű drámai költeményét, Pataki András rendezésében, az őszi hónapokban még lehetőségük lesz bepótolni.

A kortárs orosz szerzőpáros, a Presznyakov-fivérek Csónak, avagy előttünk a vízözön című komédiáját, amely arra reflektál, hogy világvégi helyzetben hogyan kezd el viselkedni a kisember, Bagó Bertalan rendezi majd.

Ezt követően a budapesti Szkéné Színház együttműködésével egy koprodukciós előadást láthat a közönség. Moliére Don Juan cím komédiáját értelmezi-és fogalmazza újra Nagy Péter István és Fekete Ádám dramaturg. A zseniális vígjáték premierjét január közepére tervezik.

 

Ibsen Kísértetek című színművét a szlovák színházi szakma jelentős személyisége, Lukáš Brutovský rendező viszi színre. A darab cselekményének a fókuszában az a kérdés áll, hogy újrakezdhetjük-e az életünket a múlt feldolgozása és lezárása nélkül és hogy ez lehetséges-e a régmúlt elhallgatott traumáinak kibeszélése nélkül. A darab bemutatója márciusban várható.

Hosszú idő után sikerült végre a színháznak egyeztetnie Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával, aki Örkény István Tóték című tragikomédiáját rendezi majd tavasszal a színházban.

„Évadvégén, méltó lezárásaként a 69. évadnak, egy nagy zenés produkcióval, Mikszáth Kálmán Beszélő köntös c. művének átdolgozásával szeretnénk megköszönni nézőinknek a figyelmet, a jelenlétet, az érdeklődést. “– mondta Gál Tamás. A nagyszerű hazai alkotók közreműködésével létrejött átdolgozás zenéjét Lakatos Róbert komponálta, a dalszövegeit Laboda Róbert írta, koreográfusa Juhász Sándor, rendezőként pedig Gál Tamás színművész neve fémjelzi majd a produkciót.

A Benkő Géza Stúdiószínpadon négy kortárs darabot láthatnak majd a nézők. Már folynak Schwechtje Mihály filmrendező, egyetemi tanár, író Az örökség c. művének, mellyel 2020-ban elnyerte a Legjobb magyar dráma díját, a próbái. Az igaztörténetre épülő dráma olyan érzékeny és megoldhatatlan társadalmi, szociális, kriminológiai problémákra hívja fel figyelmet, mint a mélyszegénységben élők kirekesztettsége, a rasszizmus, valamint a gyermekkereskedelem.

A Benkő Géza Stúdiószínpad vezetőjének, Matusek Attilának, aki a múlt évben egy bravúros Hamlet rendezéssel és hatalmas színházi élménnyel lepte meg a nézőket, idén a számos színházi díjjal elismert katalán Jordi Galceran Burundanga című bohózatára esett a választása. A lehengerlő humorú darabban a színház társulatának tagjai mellett a pozsonyi Színház-és Filmművészeti Főiskola magyar ajkú hallgatói is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

A Válaszd a hazait! -szlogent követve a City Reboot Polgári Társulás (korábban A. P. Csehov – Kiss Csaba De mi lett a nővel? c. zseniális produkcióval, – Culka Ottó, Olasz István és Szabó Viktor szereplésével – mutatkoztak be a stúdiószínpadon) előadásában láthatja majd a közönség Hajdú Szabolcs Ernelláék Farkaséknál c. drámáját. Forgács Péter rendező, egyetemi tanár által színpadra alkalmazott mű a mindannyiunkat érintő, el nem kerülhető életközépi válság jelenségét és hatását ábrázolja a párkapcsolatra és a családi életre, nagy adag iróniával és humorral fűszerezve.

A Dialóg nonprofit szervezet társulata, Benkő Géza színművész emlékére írt Minennapi tenyerünk c. Tóth Attila darab ősbemutatóját viszi színre a legendás színészről elnevezett stúdiószínpadon. A Komáromi Jókai Színház egykori társulatának tagjaként ismert szerző „nyomoreszkjét “Telihay Péter rendezi, akinek már több sikeres és emlékezetes produkciót köszönhet a komáromi színház nézőközönsége.

Külön ifjúsági bérletet, a bizonytalan járványügyi korlátozások miatt, idén nem hirdet a színház. Terveik szerint Garajszki Margit által írt és rendezett Mátyás sípja című kamaramesét, Bernáth Tamás főszereplésével az iskolákban játsszák majd, így a gyerekek sem maradnak színházi élmény nélkül.

„Hiszek abban, hogy olyan korlátozások már nem lesznek, hogy próbálni se tudjunk. – árulta el az igazgató – Ha azt tudunk, akkor miután megnyílik a világ kijátsszuk a bérleteinket. Ezeknek a száma ősztől az eddigi ötről hétre bővül. Az egyik újdonság az egészségügyi dolgozók számára indított Semmelweis-bérlet, amelynek a tulajdonosait csütörtök esténként várjuk. A szintén újonnan indított Mikszáth bérlettel a távolabbi régiókban élőket szeretnénk megszólítani. Egy felmérésünk szerint távolabbról már kevesebben jutnak el hozzánk, így szeretnénk megszervezni, hogy autóbuszokkal, csoportosan el tudjanak jönni hozzánk más megyékből is. Megszólítottuk az önkormányzatokat, a kultúrházakat, hogy vegyenek részt a projekt megvalósításában. Mi nemcsak egy szűk közösség, de az egész felvidéki magyarság színházaként szeretnénk működni. Amennyiben a járvány engedi, szeretnénk ismét előadásainkkal kiutazni a magyarlakta régiókba, hogy a kapcsolat a nézőkkel minél élőbb legyen. “

Zárszóként elmondták, hogy a hagyományosan, immár második alkalommal megszervezett Bérletek éjszakáján mutatkozik be először a Komáromi Jókai Színház nyáron alakult kórusa, amelyet Pálinkás Andrássy Zsuzsanna vezet, aki immár több mint egy évtizede segíti korrepetitorként és zenei vezetőként a produkciók létrejöttét.

(komaromonline.sk, JN)

Hozzászólások

hozzászólás