komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Felújítják a poliklinikát?

Talán jó úton halad a Klapka-téren lévő egykori egészségügyi központ ügye, miután a városvezetés tárgyalt a nemrégiben Komáromban látogatást tett Potápi Áprád Jánossal, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkárával és átadta neki a tervekkel kapcsolatos információkat – jelentette be a januári testületi ülésen Knirs Imre alpolgármester.

Képviselői kérdésére, hogy ez konkrétan mit is jelent, a poliklinika eladását, bérbe adását, felújítását, vagy esetleg más megoldást, az alpolgármester óvatosan fogalmazott. „A magyar államnak létezik egy kerete, amelyből a határon túli történelmi vonatkozású épületek rendbe hozatalát finanszírozza, ide nyújtottuk be mi is a tervezetünket. Ha pozitív elbírálás alá esik, akkor felújítanák ezt az ingatlant. Tárgyalás alatt áll az ügy, de eladásról szó sem volt” – válaszolta az alpolgármester. Elmondása szerint a magyar fél azt várja, hogy a város tegyen javaslatot az épület majdani kihasználását illetően. A beruházás nagyságát 1,5 milliárd forintra (5 millió euró) saccolta a magyar fél. Bende István képviselő, a városfejlesztési bizottság elnöke azt kifogásolta, hogy bizottságát nem értesítették előre a tárgyalásról, amelyen ő vagy a bizottság valamely más tagjai is szívesen részt vett volna.

Knirs Imre, alpolgármester a poliklinika jelenéről és jövőjéről:

A szóban forgó, egykor szebb napokat látott épület a belváros egyik szégyenfoltjává vált az elmúlt évek során. Komárom már az kilencvenes évek végén, az egészségügyi rendszer átalakításakor meg szerette volna szerezni az ingatlant, ami akkor nem sikerült, és Nyitra megye tulajdonába került. A megye nagyon rossz gazdának bizonyult, az alapvető állagmegőrző beruházásokat sem végezte el, ezért egyre rosszabb állapotba került. Komárom éveken keresztül kereste a legjobb megoldást, miként tudná megszerezni az épületet, végül 2011-ben ingatlancsere útján szerezte meg a megyétől; a csereingatlanok értéke 780 ezer euró volt.

A város azonban azóta sem tudott mit kezdeni vele, önerőből nem tudta felújítani, és pályázni sem pályázott. Többször felkínálta eladásra, de komoly vevő nem jelentkezett. Éppen ezért csak remélni lehet, hogy ezúttal valóban komoly esély mutatkozik az épület rendbe tételére. Még ugyanis néhány elvesztegetett év, és nem lesz mit felújítani…

(komarom.online)

Hozzászólások

hozzászólás