komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A tetőszerkezet felújításával az utolsó pillanatban sikerült megmenteni az Újvárban lévő kaszárnyaépületet

Az utóbbi évek egyik legnagyobb beruházásaként megújult az Újvárban található kaszárnya teteje; az átadóünnepséget február elején tartották.

Mondhatni, az utolsó pillanatban valósult meg a beruházás, hiszen a tetőszerkezet több helyen már beszakadt, emiatt folyamatosak voltak a beázások, az épület állaga egyre romlott. Még néhány év, és nem lett volna mit megmenteni az utókor számára.

A beruházásra 2014 őszén – még az előző polgármester regnálása idején – nyert a város 2,5 millió euró támogatást a mezőgazdasági és régiófejlesztési minisztérium operatív programjából. A kivitelező cég kiválasztására kiírt közbeszerzés azonban – ahogy ez Szlovákiában már sajnos megszokott, városunkra pedig hatványozottan igaz – nem volt zökkenőmentes. A kiírásba ugyanis a pályázók körét igencsak leszűkítő kitételt is belefoglalt az akkori városvezetés, emiatt a hétből négy pályázót azonnal ki is zártak. A 2014-es választások után felállt városvezetés – megelőzendő, hogy a kizárt pályázók esetleg megtámadják a már lefolytatott versenyt –, valamennyi jelentkezőnek lehetőséget adtak a közbeszerzésben való részvételre. A legalacsonyabb árat kínáló társaság, a komáromi Darton Kft. lett a nyertes, amely 1,8 millió euróért vállalta a kivitelezést. Ekkor újabb problémák merültek fel, a munkálatokat ugyanis az eredeti kiírás szerint már 2015 augusztusában be kellett volna fejezni, miközben a közbeszerzés alig két hónappal korábban, júniusban zajlott csak le. Emiatt a város a kivitelezés határidejének meghosszabbítását kérte a szaktárcától, először október végére, majd november végére, aminek a tárca mindkét esetben eleget tett. További hosszabbításra már nem volt mód, a pénz ugyanis még a 2007-2013-as tervezési időszak uniós pályázati forrásaiból származott, amivel a minisztériumnak legkésőbb 2015. december 31-ig el kellett számolnia Brüsszel felé.

Az elmúlt hónapokban a városi képviselő-testületi ülések folyamatosan visszatérő témája volt a kaszárnyatető felújítása. Többen aggályukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy elkészül-e időben a beruházás. Ha ugyanis a kivitelező kicsúszott volna a határidőből, a városnak vissza kellett volna adnia a pályázati pénzt. Másrészt az építésfelügyelő szakmai jogosultságát kérdőjelezték meg egyesek, de a finanszírozás módja körül is akadtak bizonytalanságok. A kivitelezés közben pedig nem várt akadályok merültek fel – például hibás cseréplécek miatt újra kellett lécezni egy részt, és a műemlékvédelmi hivatal is többletköltségekkel járó módosítást írt elő.

Mindezen nehézségek ellenére a beruházás az eredetileg tervezett 13 hónap helyett kevesebb, mint 6 hónap alatt elkészült. A 610 méter hosszú épület mintegy kétharmadára került új tető. Helyenként a tartógerendákat is ki kellett cserélni, máshol csak a lécezést, és 300 ezer új cserép került a tetőre. A kaszárnya oldalsó szárnyainak tetőszerkezete szintén felújításra szorul – de ennek költségei már nem fértek bele a mostani pályázatba. A városvezetés újabb pályázatok útján szeretné erre a célra előteremteni a pénzt, csakúgy, mint magának az épületnek a felújítására, ami szintén több millió eurós tétel lesz.

A további nagy kérdés, mit kezdjen a város az épülettel, és miként töltse meg élettel az erődrendszert, amely a magyarországi részekkel közösen szerepel az UNESCO világörökség várományosi listáján.

(komarom.online)

video: mstvkn

Hozzászólások

hozzászólás