komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Eseménydús diákhét a Selye János Gimnáziumban

Idén is változatos, színes programokat kínált a Selye János Gimnázium diákjainak a hagyománnyá vált Diákhét. A tanév első negyedévének lezárása után különböző programokkal oldjuk fel a feszített tanulás okozta feszültségeket.

November 13-án a 18. életévüket betöltő diákok önkéntes véradására is sor került. A komáromi kórház idén is csatlakozott a Szlovák Vöröskereszt által meghirdetett Diákvércsepp országos akcióhoz, amelynek mottója: „Ne keress kifogást!”. Diákjainkat évente megszólítják, s egyben megnyerik ennek a fontos, közügynek számító önkéntes tevékenységnek. 22 diák adott vért, akik nemcsak másokon tudnak így segíteni, de így biztosak lehetnek abban is, hogy egészségesek.

 

 

November 15-én tíz órától Klobusitzky György, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának docense tartotta meg előadását elsős diákjainknak és leendő tanulóink részére a komáromi Eötvös Utcai és a Jókai Mór Alapiskolából. A tanár úr ötvözi a bűnmegelőzést a baleset megelőzéssel. Mindenfajta preventív területet érint: a drogbűnözést, általában a bűncselekmények áldozattá válásának a problematikáját, hogy milyen veszélyforrások leselkednek a gyermekekre, akár az internet világában, akár a hétköznapokban, az iskolában.

 

fotó/RNDr. Holczhei Árpád

 

A rendőrtiszteket oktató szakember nem csak kiváló pedagógus, és nem mellesleg a kábítószerekből fakadó gondok és a közlekedési veszélyek szakértője, hanem kiváló showman is, aki olyan szenvedéllyel tud a szenvedélymentesség fontosságáról beszélni, hogy azzal fiatalt és időset egyaránt ámulatba ejt. Klobusitzky György előadásának célját úgy fogalmazta meg, hogy „ő nem rábeszélni akarja a hallgatóságot, hanem kedvet akar nekik csinálni ahhoz, hogy maguktól jöjjenek rá a szenvedélymentesség fontosságára. Ehhez persze meg kell őket hökkenteni.” Erre szolgál a rendkívül gazdag képbankja, a sok effektus, a sötétség és az ő különleges előadásmódja. Mint minden évben most is kis ajándékokat hozott, és természetesen vastapssal zárult az előadás.

 

fotó/RNDr. Holczhei Árpád

 

Aznap este a Diákönkormányzat szervezésében, a diákbálon a táncolni akarók egészen éjfélig rophatták gimnáziumunk aulájában.

November 16-án, pénteken hagyományos diáknappal zártuk a hetet. Reggel az elsős és kisprímós diákok hangosan énekelve érkeztek iskolánk udvarára, ahol a negyedikes diákok megfosztották hatalmától Andruskó Imre igazgatót, s az iskola kulcsát Csóka Dávid (IV.D), Milány Levente (IV.A) és Židek Dominika (IV.N) tanulók kapták meg. Elsőseink hangos énekszóval vonultak át a Klapka térre, ahol fogadta őket városunk polgármestere, Stubendek László mérnök is. Ezek után a Városi Sportcsarnokban folytatódott az avatás.

 

fotó/RNDr. Holczhei Árpád

 

A kerettörténet minden évben más és más, idén a Karib tenger kalózai című történetben kellett összemérniük ügyességüket. Minden osztály egy hajófedélzet volt a filmből. A sportjátékokon, ügyességi vetélkedőkön kívül a fiatalok szellemi fejlődéséről sem feledkeztek el a negyedikesek. A legnagyobb sikert – mint minden évben – az elsősök és a kis prímósok műsorai aratták. Mindenkinél látszott, hogy a megelőző heteket végiggyakorolták, s ennek eredményeként fergeteges előadásokat láthattunk. Minden osztályt vastapssal jutalmazott a közönség.

 

fotó/RNDr. Holczhei Árpád

 

A pontozás után eldőlt, az I.D osztály diákjai lettek a legügyesebb, legkreatívabb, a legjobb műsor előadói. Az elsősök avatása hagyományosan eskütétellel ért véget. A napot a tanár-diák foci zárta, melyet a diákok csapata nyert meg, ahogy tavaly is, amikor a tanárok sokéves veretlenségi sorozatát szakították meg. A győztes csapat Boros Anna, a Szülői Munkaközösség alelnökének látványos, focilabda alakú tortáját kapta jutalmul.

 

fotó/RNDr. Holczhei Árpád

 

November 20-21-én, kedden és szerdán pedig a végzős alapiskolások és szüleik számára nyílt napokat tartunk majd. Tájékoztatjuk az érdeklődőket a gimnáziumunkban folyó oktató-nevelő munka, az itteni pedagógiai program és az érettségi rendszer részleteiről, valamint a továbbtanulási, étkezési és kollégiumi lehetőségekről. Leendő diákjainknak a Selye János Gimnázium 2019-es falinaptárát ajándékozzuk.

November 23-án szervezzük a már hagyományos Cornides István Matematika-Fizika Emlékversenyt, melynek vendége Gál Tibor, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem nyugalmazott docense. Ez évben immáron 25. alkalommal kerül megrendezésre a Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozó november 23. és 25. között Fonód Tibor szervezésében.

(sjg, PaedDr. Králik Zsuzsanna)

Hozzászólások

hozzászólás