komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Életműdíjban részesült Holczhei Árpád

 

A komáromi Selye János Gimnázium elhivatott biológia tanárának, RNDr. Holczhei Árpádnak a több évtizedes, áldozatos pedagógiai tevékenységét rangos életmű-díjjal ismerték el. A jelentős szakmai elismerést június 7-én a vigadó épületében az EMMI miniszterétől dr. Kásler Miklóstól vehette át.

 

Budapest, 2021. június 7. Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere beszédet mond a pedagógusnap alkalmából tartott ünnepségen a Pesti Vigadóban 2021. június 7-én. MTI/Soós Lajos

Dr. Holczhei Árpád egyetemi tanulmányai befejezése után a Selye János Gimnáziumban kezdte tanári pályáját, ahol 1982-től biológiát tanít. Számos tanítványa folytathatta egyetemi tanulmányait természettudományi, illetve orvosi felsőoktatási intézményben az ő igényes és következetes pedagógiai munkájának köszönhetően.

A komáromi magyar gimnáziumban folyó tehetséggondozás egyik legaktívabb vezetője: 1986-tól a biológiai olimpia A és B kategóriáiban készíti fel a tanulmányi versenyek résztvevőit. Az elmúlt 35 év alatt közel 100 eredményes tanulója volt a verseny kerületi fordulóiban, 29 alkalommal pedig országos döntősökként mérhették fel tudásukat diákjai. Három diákja lett tagja az országos válogatottnak, mely a Nemzetközi Biológiai Diákolimpián képviselte az országot: 2000-ben érettségiző diákja, Kerekes Árpád Brüsszelben, 2010-ben érettségiző diákja Szabó Orsolya Dél-Koreában és 2016-ban érettségizett diákja Gergely Lajos Vietnamban képviselte Szlovákiát a nemzetközi diákolimpián.

Diákjaival bekapcsolódott a magyarországi Kitaibel Pál biológiaversenybe csakúgy, mint 1995-től a biológia levelezőszemináriumba is. Pedagógiai alkotótevékenysége is jelentős, különösen a tankönyvírás terén. 1999–2000-ben szakkonverzációs tankönyvet írt a magyar tannyelvű középiskolák számára, illetve 2000–2006 között részt vett a Biológia 1–6. rész tankönyvsorozat fordításában. 2013-ban a Biológia a gimnáziumok 2. és a nyolcosztályos gimnáziumok 6. osztálya számára – tankönyv előkészítői munkájában vett részt.

A nyitrai kerületi biológiaolimpia szervezőbizottságának tagja az 1990-es évek elejétől, ebbéli feladatainak végzése során hatékonyan segíti – szakmai fordításaival, informatív tevékenységével – a magyar középiskolák diákjait.

Iskolánkban egy évtizede végzi a biológia–kémia–földrajz szakmai munkaközösség vezetői munkáját. Javaslataival, építő észrevételeivel jelentősen hozzájárul a gimnáziumban folyó oktató-nevelő munka színvonalának növeléséhez osztályfőnöki feladatai végzése során is.

Az elmúlt években kapott elismerései, kitüntetései:
1998: CZABÁN SAMU – elismerő oklevél a SZMPSZ (Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége) országos elnökségétől
2002: „ČESTNÉ UZNANIE” a Nyitrai Kerületi Hivatal Iskolaügy Osztályának elismerő oklevele a tehetséggondozásban végzett munkájáért
2002: CZABÁN SAMU – elismerő oklevél a SZMPSZ elnökségétől
2002: Szülők díja – OKLEVÉL – 2000/2001-es tanév legjobb eredményéért
2002: Király Püspök Alapítvány PRO PATRIA- díja az országos eredményeket elért tanulók felkészítéséért,
2006: SZMPSZ országos elnöksége XII. országos találkozója alkalmából adományozott OKLEVÉL 2006: A Szlovákiai Biológiaolimpiai Bizottság elnökének Köszönő Oklevele
2009: PRO PATRIA – díj az országos eredményeket elért tanulók felkészítéséért
2010: a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének Díja –„Kiváló módszertani, nevelési, szakmai és tudományos eredményeiért”
2011: Szent Gorazd-díj – a szlovákiai iskolaügyi minisztérium kitüntetése kimagasló eredményeiért

(komaromonline.sk, sjg)

 

Hozzászólások

hozzászólás