komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Duplájára nőtt a hulladék szelektálása Komáromban

 

Jelentős volt a lemaradás a hulladékkezelés terén Komáromban, azonban az utóbbi időszakban a számok jelentős előrelépést mutatnak. A fejlesztéseken kívül a szelektálás mértéke is jelentősen javult, 2021-ben megduplázva a korábbi év eredményét. További sikeres pályázatok segíthetik a még nagyobb mértékű hulladékszelektálást.

2021-ben 27,89 százalékra emelkedett az osztályozott hulladék mértéke Komáromban, ami kétszerese a 2020-as 13,38 százalékhoz képest. Minden fontosabb hulladéktípus kiválogatása jelentős mértékben javult. Súly alapján Komáromban a legtöbbet szelektált hulladék közé tartozott tavaly a fém (2 413 tonna), a papír (1 030 tonna), a műanyag (552 tonna) és az üveg (351 tonna). Az októberben induló konyhai hulladék gyűjtésével is szétválogatott Komárom 69 tonnát. Jó hírnek számított, hogy újra indultak az iskolai papírgyűjtések is.

Sajnálatos módon a koronavírus idején még több szemetet termelt Komárom lakossága is, 2021-ben 18 747 tonna létesült városunkban, amiből 5 230 tonna a szelektált hulladék. Sokkal több volt az egyszer használatos csomagolásokban vásárolt étel és a korlátozások miatt az otthonlét is befolyásolta a fogyasztásunknak. A pozitív hír, hogy egyre javulóbb eredményeket mutat a konyhai hulladék gyűjtése.

„Sajnos ezen a területen is jelentős lemaradás maradt ránk, egy méltánytalan állapotban lévő gyűjtőudvar, a zöld hulladék kezelésének a hiánya, de a kukatárolók környékén is áldatlan állapotok voltak. Az elmúlt évben megépítettük az új gyűjtőudvart, ahol nemsokára civilizált körülmények között lehet leadni a válogatott hulladékot. Beadtunk egy 1,4 milliós költségvetésű pályázatot egy új komposztálóra. Tavaly 230 ezer eurót terveztünk kukatárolók felújítására, amire szintén nem volt korábban példa. Még mindig van több kukatároló, amit fel kell újítanunk, de határozott lépésekkel haladunk előre. A konyhai hulladék elszállításának bevezetése is több mint 400 ezer eurós éves költséget jelentett a városnak”- mondta el Keszegh Béla polgármester.

A hulladék elszállítása és a szelektálás nem csak esztétikai, de egyre komolyabb gazdasági kihívás is minden önkormányzatnak. Egyre több új feladatot és előírást kapnak az önkormányzatok, ami drágítja a hulladék elhelyezését, ezért a leghatékonyabb lépés a szelektálás, amivel spórolni tudnak a lakosok a város kasszájában. „Jövőre újabb előírást kell teljesíteni, ami újabb jelentősebb kiadásokat hoz majd az önkormányzatoknak. De a szelektálással tudunk spórolni. A tavalyi növekedés egyben azt is jelenti, hogy cca. 40 ezer euróval kevesebb illetéket kell fizetni az államnak az osztályozatlan hulladék mértéke miatt, azaz a lakosok ezzel ennyit spóroltak Komáromnak” -tette hozzá a polgármester.

(komaromonline.sk, FL)

 

Hozzászólások

hozzászólás