komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Az elnökasszony felszólította Igor Matovič miniszterelnököt

 

Zuzana Čaputová köztársasági elnök, aki funkciójából kifolyólag egyben a hadsereg főparancsnoka, a délelőtti órákban felkérte a szlovák fegyveres erők vezérkarának két tagját, Daniel Zmeko vezérkari tábornokot és Ivan Pach tábornokot, a Közös Felelősség művelet, vagyis az országos tesztelés szervezésének irányítóit, hogy tájékoztassák a hadsereg felkészültségéről az országos tesztelés megkezdése előtt.

A vezérkar tagjai beszámoltak róla, hogy ma reggelig a tesztelési pontokra szükséges mintavételi egységek csak 60 % – a biztosított mindkét napra. Az egészségügyi személyzet hiánya miatt ilyen alacsony ez a szám, még huszonnégy órával az országos „projekt “ megkezdése előtt. Ilyen számadatok és felkészültség mellett a vezérkar tagjai szerint az ország teljes lakosságának a letesztelése a jelenleg érvényes számadatok tükrében egyértelműen kivitelezhetetlen.

Több százezer lakost, akik szeretnének majd részt venni a tesztelésen, kapacitás híján nem fognak tudni letesztelni. A hadseregtől kapott információk birtokában Zuzana Čaputová államfő felszólította Igor Matovič miniszterelnököt, hogy ott teszteljenek, ahol ténylegesen biztosítani tudják az egészségügyi alkalmazottak által végzett mintavételt, és ahol nagy az érdeklődés.

Felhívta a kormányfő figyelmét arra, hogy a lakosságot nem lehet szankcionálni azért, ha tőlük független, objektív okok miatt nem tudtak részt venni a tesztelésen, ezért felkérte Igor Matovičot, hogy a kijárási tilalom feltételeit dolgozzák át, mert azt az állam nem engedheti meg magának, hogy polgárai bizonytalanságban éljenek érvényes teszteredmény hiányában.

„Ma már nemcsak a tesztelés eredménye a lényeges, hanem az is, hogy megőrizzük Szlovákia lakosságának összetartását, bizalmát és erejét, hogy helyt tudjon állni az elkövetkező nehéz napokban, hetekben. Az országos teszteléssel nem váltjuk meg a szabad élet lehetőségét, csak lelassítjuk a vírus terjedését. Most a legfontosabb, hogy az így nyert időt értelmesen használjuk fel az emberi életek védelme érdekében. Ahol lehetőség van rá, ott tegyük lehetővé, hogy az emberek mindennemű félelem nélkül, önkéntesen  leteszteltethessék magukat és ne kötelezően és ne félelemből. “ – zárta nyilatkozatát az államelnök.

(komaromonline.sk, FL, TASR, foto Z.Čaputova FB)

Hozzászólások

hozzászólás