komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Az alkotmánybíróság kiállt az oltatlanok személyi szabadsága mellett

 

Az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a Közegészségügyi Hivatal július 9-től érvényes azon rendeletét, mely szerint „míg hazatérés után a beoltott személyeknek nem kell karanténba vonulniuk, addig az oltási igazolvánnyal nem rendelkezőkre viszont érvényes a tizennégynapos karanténkötelezettség. A karanténnak leghamarabb az ötödik napon elvégeztetett PCR-teszt negatív eredményével lehet véget vetni. 

Az alkotmánybíróság döntése alapján a rendelet korlátozza a nem beoltott személyek szabad mozgáshoz való alkotmányos jogát.

Miután az alkotmánybíróság a jelenleg érvényes rendelkezést hatályos kívül helyezte, a közvetlenül előtte, utolsóként kiadott lép ismét érvénybe, miszerint az országok az utazási szemafor szerint lesznek besorolva.

A karanténkötelezettség továbbra is érvényes, viszont nem csak öt nap elteltével, de akár már másnap elvégeztetett PCR teszt negatív eredményével meg lehet azt szüntetni.

Amíg azonban az alkotmánybíróság döntése nem kerül bele a törvénytárba, addig a jelenlegi, július 9-től érvényes rendelet érvényes.

A kormánykoalíció a mai napon tárgyal a további lépésekről.

(komaromonline.sk, TASR)

Hozzászólások

hozzászólás