komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Olthatnának a körzeti orvosok, ha akarnának

 

Júliustól a lakosságnak, valamint a 12-15 év közötti kiskorúaknak, elméletileg lehetősége van a körzeti orvosi rendelőkben beoltatni magát a Pfizer/BioNTech cég által gyártott Comirnaty védőoltással. Az egészségügyi minisztérium így szeretné minél több ember számára elérhetővé tenni a COVID-19 betegség elleni védőoltást. Sok ember számára ugyanis az utazás az oltóközpontokba nem volt megoldható, vagy egyéb okokból nem felelt meg. Ráadásul a körzeti orvosok pontosan ismerik a betegeik egészségügyi állapotát.

Egyelőre az ország közel négyezer körzeti orvosa közül 504 vállalta a védőoltások beadásával járó plusz feladatot. Mivel még folyamatban van a vakcinák beszerzését végző gyógyszertárakkal kötött szerződések előkészítése, sokan még közülük sem oltanak.Az oltást végző rendelők listáját azonban az egészségügyi minisztérium a személyes adatok védelmére hivatkozva nem adja ki, így nem tudható, hogy Komáromban ill. a járásban melyik rendelőben lehet élni a lehetőséggel. Annyi tudható, hogy a 33 661 lakosú Komáromban 2 körzeti orvosnál, a 1116 népességű Mocson 1 orvosnál, a 3320 lakost számláló Bátorkeszin 1 orvosnál, a 7375 lakosú Ógyallán 3 házi orvosnál lehet igényelni a Covid 19 elleni védőoltást.

A minisztérium határozata alapján minden orvos csak a saját betegeit olthatja be, tehát arra nincs lehetőség, hogy valaki egy másik körzeti orvoshoz forduljon oltásért. Azoknak a személyeknek, akik a körzeti orvosuknál szeretnék felvenni a védőoltást, nem kell regisztrálniuk a központi rendszerbe. Az időpontot előzetesen az orvosukkal kell egyeztetniük, majd a korona.gov.sk oldalon keresztül igényelhetik a nemzetközi oltási tanúsítványt.

Arra azonban nincs lehetőség, hogy az oltóközpontban felvett első oltás után a második dózist már a körzeti orvos adja be.

A minisztérium engedélyezte a körzeti orvosoknak, hogy a mozgáskorlátozott, immobilis betegeiket otthonaikban oltsák be. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban a szlovák állami hírügynökségnek (TASR) kiadott tájékoztatójában leszögezte, hogy „Az oltás az egyedüli módja a COVID-19 világjárvány leküzdésének.”

(komaromonline.sk, forrás dennikn.sk)

Hozzászólások

hozzászólás