komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A polgármesterek szerint a koronavírus-tesztelés gyakorlatilag kivitelezhetetlen

 

Napok óta frusztráltan várják a városok és falvak polgármesterei, hogy végre megkapják a minisztériumtól az országos teszteléssel kapcsolatban felmerült kérdéseikre a válaszokat. Tegnap este az RTVS esti híradójában is láthattuk, ahol több város és falu polgármestere is azt nyilatkozta az országos koronavírus-teszteléssel kapcsolatban, hogy egy ilyen átfogó „hadműveletre” a kormány kapkodása miatt egyszerűen lehetetlenség felkészülni. Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter szerint aggodalomra nincs ok, a minisztérium hamarosan elindít egy speciális weboldalt, amin keresztül részletesen informálják majd a polgármestereket. Hogy az utolsó pillanatban közölt információk mennyiben fognak segíteni a városoknak, azt senki nem tudja megmondani. Ahogyan azt sem, hogy az önkormányzatok miképpen teremtsék elő a tesztelés realizálásának anyagi fedezetét. A Szlovák Városok Úniója (UMS) 60 kérdést fogalmazott meg a kormánynak, amire eddig alig kaptak válaszokat.

„ A kormány által előirányzott tervek alapján Komárom városában 33 választási körzet van. Tekintettel arra, hogy a tesztelésre 10 éves kortól a még szavazati joggal nem rendelkező fiatalok is jöhetnek, ezért kevesebbel nem nagyon számolhatunk. „ A választási helyszínek közt vannak olyan termek, amelyeknek csak egy bejáratuk van, így nem felelnek meg annak az elvárásnak, hogy külön ajtó szolgáljon a belépésre és a kilépésre. A választások idején, aminek a lebonyolítása fél éves szervezőmunkát igényel az önkormányzatok részéről, több helyiséget a tulajdonosoktól szoktunk választási célra bérbe venni. Én nem utasíthatom a tulajdonost, hogy adja nekünk bérbe a helyiségét, épületét a tesztelés céljára, ha ő nem akarja ” – tájékoztatta a paraméter.sk-t Keszegh Béla Komárom polgármestere.

Nemcsak a hellyel van gond, de nincs annyi városi rendőr illetve alkalmazott se

A tesztelés gördülékeny lebonyolítása érdekében az önkormányzatoknak kellene minden helyszínre biztosítani egy-egy városi rendőrt. „Az a probléma, hogy nincs annyi városi rendőrünk, mint ahány körzet van – mondta Keszegh. – Az önkéntes tűzoltókat sem kényszeríthetem, hogy kapcsolódjanak be a tesztelésbe. Utána pedig minden rendőrt el kell küldenem karanténba utána? Ki biztosítja akkor a tesztelés utáni két hétben a közbiztonságot a városban?”

A papírmunka elvégzésére helyenként két ember kellene

A város alkalmazottait sem lehet kényszeríteni, miközben mintegy 60 emberre lenne szükség. „Biztosan sokan lesznek, akik nem akarnak részt venni ebben, nem is annyira magukat féltik, hanem a hozzátartozóikat. Gyerekük van, idős, esetleg beteg szüleik, azt mondják, hogy 50 euró bruttóért nem kockáztatják a családjuk biztonságát. Én mindent megteszek majd a siker érdekében, de kényszeríteni senkit sem fogok! – magyarázta Keszegh. – De jogilag sem tehetem meg, hogy egy egészségügyileg veszélyes helyzetbe küldjem az alkalmazottat szombaton és vasárnap.”

Egészségügyi alkalmazott sincs elég

A komáromi kórház maga is személyzeti gondokkal küszködik, nem valószínű, hogy kockáztatnának. Az ambuláns orvosok nagy része a veszélyeztett korosztályhoz tartozik. A kormány első tervei szerint tízezer katona segítkezett volna a tesztelésnél, de a Trend magazin információi szerint legfeljebb 8000 tud a védelmi minisztérium biztosítani. A fegyveres erők állományának nagy része viszont elutasította, hogy szakképzettség nélkül résztvegyen a tesztek levételében – írja a Trend.

A káoszt csak növeli, hogy Eurolab Lambda által 43 millió euróért beszerzett tesztek németországi felmérések szerint mindössze 76,6% -os pontossággal mutatnak valós eredményt, így megeshet, hogy családok kerülnek karanténba „tévedésből“.

Kevés a védőöltezet és a technikai háttér sincs biztosítva

Senki nem tudja, hogy jelenleg az Állami Tartalékalapban mennyi speciális védőöltözet található. Az azonban több mint valószínű, hogy nincs elég. Járványmegelőzési szempontból ugyanis az lenne a biztonságos, ha minden pozitív lakos után lecserélnék az egészségügyi dolgozók a védőöltözéküket. „De azt is tudni kellene, hogy mennyi védőruha lesz, mert ha valaki elmegy mosdóba, akkor új védőfelszerelés kell neki. Ha kimegy immobilis emberekhez, akkor szintén új védőruha kell. Azt sem tudjuk, hogy az embereket ki és mikor fogja kiképezni, mert a védőruhát felvenni sem könnyű, levetni pedig, amikor feltételezzük, hogy fertőzött, még nehezebb. Tudjuk, hogy sokan akkor fertőződnek meg, amikor nem szakszerűen vetik le a védőruhát” – mondta Komárom polgármestere.

A teszteléshez szükséges eszközöket valahol biztonságosan kellene tárolni a tesztelés végéig. Hol is?! Az iskolák, óvodák folyosóján? Ugyanis a választókörzeti szavazóhelységek nagy része ott van. A tesztelés utáni hétfőn ugyan iskolai szünet lesz, hogy fertőtleníteni lehessen az intézményeket. Mert az önkormányzatok ugye ezt is megoldják?!

„Az elég irreális, hogy én 30 ózonfejlesztőt beszerezzek jövő hétvégéig, de hatvan notebookra sincs pénz a költségvetésünkben. a városnak kellene helyszínenként két notebookot biztosítani interneteléréssel, kellene egy ózonfejlesztő gép, mobiltelefonok. A város gépeit nem vihetem oda, mert azokat fertőtleníteni kellene, egyébként pedig érzékeny adatok lehetnek rajtuk” –fűzte hozzá Keszegh.

Az önkormányzatok azt sem tudják, hogy mennyit invesztálhatnak minderre, és mennyit térít meg meg valójában mindebből az állam. Mert az utóbbi hónapokban csak az igéretek a biztosak.

(komaromonline.sk, FL, forrás parameter.sk, trend.sk)

Hozzászólások

hozzászólás