komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A Munka Utcai Alapiskola diákjai győztek az országos történelemverseny döntőjében

 

A komáromi Munka Utcai Alapiskola háromtagú csapatának, – Tóth Lili, Pém Lujza és Németh Zsófi – győzelmével zárult a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának támogatását élvező, és a hivatal pedagógia-szervezési útmutatójában is szereplő Katedra Történelemverseny Dunaszerdahelyen megrendezésre kerülő országos döntője. A hetedik osztályos tanulókat a több fordulós versenyre Mgr. Kálmán Cyntia történelem – angol szakos tanárnő készítette fel.

Katedra Alapítvány, és a társszervező Katedra folyóirat minden évben különböző szakterületeken hirdet tanulmányi versenyeket a felvidéki magyar alap- és középiskolások számára. Idén a több fordulós megmérettetés témája történelem kategóriában a Zrínyi család volt.

A Munka Utcai Alapiskola 7.b osztályos, történelmért lelkesedő tanulói Szirtes csapat néven neveztek be. „A verseny első része négy levelező fordulóból állt. Sok szorgalmat és nagy kreativitást igénylő feladatok jellemezték az idei verseny egyes fordulóit. A kidolgozandó feladatok megoldásához, melyek közt szerepelt a Zrínyi-család családfájának elkészítése, a 21. század bemutatása Zrínyi Ilonának, térképes feladatok, feladványok a Szigeti veszedelemből stb. A diákoknak rengeteg adatot kellett felkutatniuk. Használhatták ugyan az internetet, de a legnagyobb segítséget a szigetvári hős dédunokáiról, Zrínyi Miklósról és a Zrínyi családról a szóló könyvek jelentették számukra. Kis csapatunk először vett részt történelemversenyen, így a dunaszerdahelyi országos döntőn kezdetben eléggé izgultak, de ahogy fogytak a feladatok és múlt az idő, úgy múlt a lámpalázuk. Hatalmas volt az örömük, amikor megtudták, hogy a bő kétórás döntőben ők érték el a legtöbb pontszámot. “– meséli Kálmán Cyntia felkészítő pedagógus.

Az országos döntőbe tizenöt iskola csapata jutott be. A komáromi iskolások, Tóth Lili, Pém Lujza, Németh Zsófi (nyitóképen) kitartó szorgalma és fáradhatatlan munkája azonban meghozta a gyümölcsét, s idén az ő csapatuk szerezte meg az első helyet.

(komaromonline.sk, muai)

Hozzászólások

hozzászólás