komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A Komáromi Erőd nulla eurós bankjegyen lesz megörökítve

Április végétől kerülnek forgalomba a komáromi nulla eurós bankjegyek, melynek előoldalán I.Lipót Habsburg uralkodóról elnevezett Lipót-kapu lesz látható. Megjelentetésükkel az Euro Souvenir Slovensko a komáromi turizmust szeretné népszerűsíteni, a bevételből pedig az Erőd felújítását támogatni.

A város támogatásával magalakult Pro Castello Comaromiensi nonprofit szervezet a 2003-as létrejöttétől kezdve azon munkálkodik, hogy Komárom történelmi büszkesége visszanyerje régi pompáját. Ennek érdekében csatlakoztak az Euro Souvenir Slovensko kezdeményezéshez is.

A limitált, tízezer példányszámban nyomtatott bankjegyek ugyanolyan papírból készülnek, mint a hivatalos eurózónás bankjegyek, és azoknak minden egyes védelmi funkciójával, – hologram, fémcsík és vízjel – vannak ellátva. Gyártásukat 2015-ben engedélyezte az Európai Központi Bank (ECB), noha hivatalosan nem minősülnek fizetőeszköznek.

A divatos szuvenír tárgyént igencsak keresett papírpénzek mindegyike számozott, így idővel emelkedik az értékük. A komáromi nulla euróst 2020 április 25-én, 10.00h-tól a Szent Borbála lőporraktár helyiségében, április 27-től a Városi Rendőrség épületének hátsó részében található Erőd pénztárban, valamint a Klapka-téren található Komáromi Információs Központban lehet majd megvásárolni.

Abban az esetben, ha valaki egyszerre szeretne komáromi bankjegyet és belépőjegyet vásárolni az Erődbe, ami biztonsági okokból kizárólag idegenvezetővel látogatható, ez utóbbi jegy árából 1 euró kedvezményre számíthat.

(komaromonline.sk)

Hozzászólások

hozzászólás