komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Hamarosan indul idén is a Komáromi Nyár

Az elmúlt hónapokat a bizonytalanság jellemezte. Hetente változtak a szigorítások, korlátozások, rendeletek és az életünk. Mindennapjaink láthatatlan falak közt teltek, és a tavaszt egy tollvonással kihúzhattuk a határidőnaplónkból a hagyományossá vált komáromi kulturális programokkal együtt.

Június elején végre zöld utat kaptunk, újra indulhat az élet. Észszerűen, betartva a Szlovák Közegészségügyi Hivatal előírásait ideje elstartolnunk. – „Rendkívül fontos, hogy a mi régiónkban is a lehető leggyorsabban felélénküljön a gazdaság és újra pezsegjen az élet. A több hónapos karantén után ugyanis nem csak az emberek szeretnének egy élhetőbb várost, hanem a helyi vállalkozások és előadók számára is fontos, hogy az élet ismét visszatérjen a régi medrébe. A nyár közeledtével pedig ebben kulcsszerepe van a turizmus, a vendéglátóipar és a kulturális élet visszaállításának is.” – mondta mai sajtótájékoztatóján Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

A Komáromi Napokról és a Borkorzóról idén végleg le kell mondanunk, mivel maximálisan 1000 fős rendezvényeket lehet megtartani ebben a kissé furcsán alakuló évben. A város vezetése az érintett vállalkozókkal egyeztetve úgy döntött, hogy a 7. Komáromi Nyár elnevezésű programsorozatot, melynek hat évvel ezelőtt az ötletgazdája és első szervezője Kovács Dávid képviselő volt, rászabva a jelenlegi közegészségügyi előírásokra, megtartják.

A sokszínű rendezvénysorozatra egész nyáron át, minden pénteken, szombaton és vasárnap várják majd a szórakozni vágyókat. Ahogy Kovács Dávid elmondta, annak idején a Komáromi Nyár elindításának a célja az volt, hogy élettel teljen meg a város és kellemes szórakozási lehetőséget biztosítsanak mindenki számára, ami az elmúlt évek tapasztalatait nézve, sikerült is. Természetesen mindig van hová fejlődni, ezért most már egy profi csapat dolgozik azért, hogy minél magasabb színvonalú előadásokkal és emlékezetes műsorokkal tegyék színesebbé és érdekesebbé a nyári hétvégéket 0-tól 99 éves korig mindenkinek. A szervező csapat nevében Illés Klaudiától megtudhattuk, hogy már működik a Komáromi Napok facebook oldala is, ahol naprakészen minden információt megtalálhatnak majd az érdeklődők. Emellett elkészült az egységes logó és a banner is.

 

Sajtótájékoztatón mutatták be a programsorozatot – balról: Jozef Černek, Kovács Dávid, Keszegh Béla, Ferenczy Zsolt, Klemen Terézia

A programjaink kialakítása során fontos szempont volt, hogy a helyi előadóművészeket, kézműveseket és például a borászokat is támogassuk” – tette hozzá Ferenczi Zsolt, főszervező.

A VI. Bástyában található WineGarden borozó teraszán például nyár végéig minden szombat este helyi zenészek koncertjei tekinthetők meg önkéntes belépővel, péntekenként pedig a „Borászok a pult mögött” program keretein belül a régió egy-egy kiemelkedő borásza lesz jelen és tart évjáratkóstolót a boraiból. A „Borászok a bástyák felett” eseményen pedig nem csak 15 helyi borászat, hanem a Dunamente termelői piac is kínálja majd portékáit július második hétvégéjén. Lesznek továbbá „Kulináris élmények a bástyák alatt” is, ahol meghívott séfek készítik majd el nem csak Csallóköz, hanem Erdély ízeit is a tematikus esteken.

A Matica slovenská-székház igazgatója és az elismert Dramaťák színjátszó csoport vezetője, Jozef Černek felszólalása első felében ismertette a nyári programjaikat. Tekintettel arra, hogy a külföldi fellépéseik meghiúsultak, több helyi előadást szeretnének meghirdetni. A város turisztikai életének fellendítése érdekében pedig 50 szlovákiai település kulturális és turisztikai munkatársait hívták meg egy háromnapos városlátogatásra, melynek során megismerkedhetnek Komárom nevezetességeivel, ellátogathatnak a helyi éttermekbe, a Dramaťák előadására is.

A Lehár Ferenc Polgári társulás elnöke Klemen Terézia beszámolóját azzal indította, hogy szomorú lenne, ha pont Lehár Ferenc születésének 150 évfordulóján nem kerülne megrendezésre az immár nyolcadik Lehár Nyár, ezért maradéktalanul szeretnék az összes betervezett programot realizálni. A június végére tervezett katonazenekarok nemzetközi találkozóját azonban át kellett tenniük szeptemberre, mivel addig biztonsági okokból nem engedélyezik a hadügyminisztériumok a hadsereg kötelékébe tartozó személyek külföldre utazását. Összesen kilenc vasárnapi koncertet szeretnének tartani, minden alkalommal más zenei irányzat képviselőinek a fellépésével. A Duna Menti Múzeummal közösen rendezett Lehár 150 című emlékkiállítás megnyitójára és a zeneszerző életét bemutató könyv bemutatójára (szerzője Klemen Terézia a szerk. megj.) pedig október 16-án várják az érdeklődőket.

Befejezésképpen Keszegh Béla még hozzáfűzte, hogy az őszi programkínálat, mivel a rendezvények nagy része akkora lett átütemezve, minden eddiginél gazdagabb és színesebb lesz. Remélhetőleg a sok kellemes élmény feledteti az év nehézkes indulását a komáromiakkal.

LEHÁR NYÁR programja:

7. 5. – Varkocs- zenekar Somorja
7. 12 – Deja Vu zenekar -Alex Strieženec
7. 19 –Nógrád hangjai – Galáris énekegyüttes és File banda – Losonc
7. 26– a Zene szárnyán – Göbő Anna és Sándor
8. 02 – Retro Boys – Komárno + Borbély Károly
8. 09 – Ifj. Botló János hegedűs & DJ Szemi
8. 16 – koncert Emmer Péter
8. 23 – Dél-komáromi Ördöngős Népzenetanoda előadása
8. 28. (péntek) Lehár Ferenc: Luxemburg grófja- nagyoperett- Egressy Béni MK Komárom – jegyvásárláshoz kötött
8. 30.- operettest – a Lehár Nyár zárókoncertje

(komaromonline.sk, JN)

Hozzászólások

hozzászólás