komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Bölcskei Dénes: A könyvet nem elég olvasni, szeretni is kell

Megszokásból a lépcsők felé veszem az irányt, aztán rájövök, felesleges, pár lépéssel közelebb vannak a városhoz, az olvasókhoz. Ahogy belépek, az orromat megcsapja a semmihez sem hasonlítható, olvasásra csábító könyv illat. Elbizonytalanodom. Még nem tudom, hol keressem kedvenc részlegemet, szerzőimet, minden új, minden más, minden megváltozott, tétován elindulok, amikor meglátom az egyik „elfogyott, második kiadásig nem is lesz” sikerkönyv oszlopot. Nem csodálkozom. Még nem csalódtam bennük. Pedig hány éve már annak, hogy megnyílt a Diderot könyvesbolt?  Hogy lett belőle a város legsikeresebb könyvesboltja? – töprengek a pénztár felé tartva, ahol éppen Szlovákia legfiatalabb könyvesbolt tulajdonosa, Bölcskei Dénes, a Diderot tulajdonosa beszélget az egyik vásárlóval.

Bölcskei Dénes

Hogy mióta foglalkozok könyvekkel? – kérdez vissza kedvesen Dénes – Ennek utána kellene számolnom, mert most hirtelen nem is tudom, pontosan hány évig dolgoztam a Palatinus utcai Konkurent könyvesboltban eladóként. Sokáig. Pedig gyerekkoromban senki sem mondta volna rólam, hogy egyszer a Guttemberg-galaxis „lakója” leszek. Hadilábon álltam a könyvekkel. Pontosabban a kötelező olvasmányokkal. Egyszerűen tizenéves koromban nem tudott megfogni Jókai, Gárdonyi vagy Mikszáth világa. Olyan szellemi kalandokra vágytam, amit kezdetben Mark Twain vagy Edgar Rice Burroughs Tarzan sorozata tudott nyújtani, később pedig az Alien könyvek.  Csak éppen a felnőttek nem igazán értékelték, hogy tanulás helyett ponyvaolvasással múlatom az időt, miközben ezek a könyvek egy kiskamasznak ugyanúgy, vagy talán jobban is, megadják az olvasás örömét, mint a kanonizált irodalom. Ezért amikor tizenkét évvel ezelőtt megnyitottam az Európa-udvarban a Diderot könyvesboltot, ami egy tenyérnyi kis bolt volt, tudatosan figyeltem arra, hogy úgy szlovákul, mint magyarul, a szépirodalom mellett mindegyik műfaj rajongója, legyen az romantikus regény, krimi, urban fantasy, noir vagy éppen horror, találjon nálunk kedvére való olvasnivalót.

Miközben az olvasási szokások, az elektronikus könyvek megjelenése miatt a könyvkereskedők már évek óta kongatják a vészharangot, Ti egyre jobban Komárom kulturális életének részévé váltatok. Minek köszönhető a Diderot könyvesbolt népszerűsége?

Egyrészt a fantasztikusan gazdag kínálatnak. Jelenleg országos szinten is egyedülállóan sokrétű magyar könyvkínálattal várjuk az olvasókat. Annak idején azért is neveztem el a boltot a tudatformáló, nagy francia filozófus Denis Diderot után, mert úgy gondolom, a jó könyvesboltnak egyfajta kultúraközvetítő, társadalomformáló szerepet is be kell töltenie. Nekem ez a szenvedélyem, ezt pusztán a pénzért nem lehet csinálni. Számomra a könyvkereskedés egyfajta drog. A mai napig hetente, személyesen járok áruért. Mielőtt elhozok egy könyvet, alaposan megnézem, mert csakis olyan kiadványokat hozok, amik megütnek egy mércét. Nekem a könyv nem pusztán egy tárgy, hanem egy szellemi és esztétikai értéket hordozó attribútum. Nem hozok el régi, megsárgult, poros példányokat pusztán csak azért, mert azok „akciósak“. Természetesen, ha valakinek pont egy ilyen könyvre van szüksége, akkor a többi személyes, névre szóló megrendeléssel együtt szívesen beszerzem. Mivel napi szinten követjük a könyvkiadók akcióit, sokszor tudunk új, keresett könyveket jó áron beszerezni. Ezeket és a „beragadt“ könyveinket az akciós polcainkon lehet megtalálni.

December elejétől már új helyen, a Trend irodaház alsó szintjén várja a Diderot könyvesbolt a könyvek szerelmeseit. Kinek köszönhető ez az egyedi, Nyugat-európai színvonalú, megújult külső? 

Mivel a régi üzlethelységünk bérleti viszonya megszűnt, kénytelenek voltunk új helység után nézni. Nagy mázlink volt, hogy a régi, megszokott helyünktől, alig pár lépésnyire találtunk is. Így aztán úgy gondoltuk, ideje megvalósítanunk az eddig folyamatosan csak elodázott innovatív elképzeléseinket. Szerencsére Róbert Mešťánek belső építésszel kezdettől fogva meg volt az összhang, hihetetlenül jól ráérzett arra mit is szeretnénk, és minden egyéb, számunkra fontos szempontot figyelembe véve elképzeléseinket valósággá változtatta. A régi, zegzugos térrel szemben most egy viszonylag nagy, tágas teret kaptunk, ami lehetővé tette a különböző stílusok harmonikus találkozását. Míg a bolt első része, ahol egy kényelmes, tágas „családi” sarok is helyet kapott puha játszó szőnyeggel a kicsiknek és kényelmes karosszékekkel a szülőknek, a legújabb lakberendezési stílusjegyeket és a legtrendibb színeket, anyagokat viseli magán, addig az egyik hátsó sarokrészben a régi könyvtárak hangulatát idéztük meg kölcsönző-kártyás szekrénykékkel, mechanikus írógéppel és hangulatos, retro olvasó sarokkal.

Gyakran használsz többes számot!

Igen, mert valójában a Diderot könyvesbolt már hosszú évek óta családi vállalkozásként működik. Feleségem, Ľudmila, aki mindig is nagy könyvbarát volt, mindig szívesen segített, majd lassan annyira megfogta őt a könyvek világa, a bolt hangulata, hogy felmondta a hivatali állását, és ahogy az életben, úgy a munkában is igazi társammá vált. Rengeteg terhet levett a vállamról, amikor munka, család mellett továbbképeztem magam vállalkozás-menedzser szakon. Ma már a magyarral majdnem megegyező arányú szlovák nyelvű könyvkínálatunk kiválasztása, beszerzése teljes mértékben az ő feladata. Fantasztikus, mennyire jól meg tudja ítélni, melyik könyv lesz rövid időn belül a sikerlisták élén. Pedig talán ez a legnehezebb része a munkánknak. Eltalálni, hogy miből, mennyit hozzunk. Sokan megkérdezik, nem terheli-e le a kapcsolatunkat, hogy együtt dolgozunk, hiszen így óhatatlanul is visszük-hozzuk a munkahelyi gondokat, de mi úgy érezzük, hogy sokkal több az előnye, mint a hátránya. Nyaranta, amikor a hőség elől a lányainkkal együtt kimenekülünk a városból Nagykeszire a hétvégi házunkba, többnyire felváltva járunk be, és mire a másik hazaér, már vége a napnak. Rengeteget dolgozunk. Másképpen nem lehet.

Bölcskei Ľudmila

A rendszerváltás előtt képeztek könyvesbolti elárusítónőket, mostanra viszont ez megszűnt. Most, hogy szakképesítés alapján nem tudjátok kiválasztani az eladókat, milyen kritériumok alapján válogatjátok meg az alkalmazottakat?

Szerencsére elég ritkán cserélődnek nálunk az alkamazottak. Márti (Vörös Márta a szerk. megj.) a kezdetektől, mondhatni „ezer éve“ nálunk van. A kisujjában van a szakma, ahogy Katinak is. Hozzájuk bárki fordulhat tanácsért. Felkészültek, olvasottak. Ugyanúgy képben vannak a szépirodalomban, legyen az klasszikus vagy kortárs, a szórakoztató irodalomban, mint az eladási statisztikák végén kullogó kertészeti vagy barkács könyvek világában. Tavasszal, amikor alkalmazottat kerestünk, több mint száznegyvenen jelentkeztek, – pedig ez se fizikailag, se szellemileg nem egy könnyű munka, – de a nagyszámú jelentkező közül csupán öten beszéltek folyékonyan magyarul és szlovákul is. Közülük választottuk ki azt, aki amellett, hogy a legtájékozottabb, legkommunikatívabb volt, a leginkább viszonyult pozitívan az emberekhez. Mert a mi munkánkban az egyik legfontosabb az emberszeretet, a türelem.  Büszke vagyok rá, hogy sokszor egy-egy törzsvásárlónk csak pár mondat erejéig áll meg nálunk.

Most, hogy a Diderot könyvesbolt a logótól az enteriőrig megújult, teljesült egy nagy álmotok. Vannak még további megvalósulatlan terveitek?

Felmerült a gondolat, hogy bevezetjük a törzsvásárlói kártya rendszert, de mivel már eddig is több fajta kártyára ( ISIC, Teacher…) lehet kedvezményt igényelni, a törzsvásárlóinkat pedig személyesen ismerjük, felesleges. Ami viszont már biztos, hogy hamarosan megújul a honlapunk. Marad továbbra is kétnyelvű, csak sokkal modernebb, könnyebben kezelhető, átláthatóbb lesz, ami azon vásárlóink számára, akik postai úton rendelnek tőlünk könyveket, nagyban megkönnyíti majd a böngészést és a vásárlást. Alkalmazkodni kell a megváltozott vásárlói szokásokhoz. Azt tapasztaljuk, hogy egyre népszerűbb, egyre elterjedtebb az internetes vásárlás. Pozsonytól-Kassáig a legkisebb településről is kapunk megrendeléseket. A legnagyobb érdeklődés a magyar nyelvű könyvek és a most hihetetlenül népszerű díszkötéses naplók iránt van. Az utóbbi időben ismét reneszánszát éli az olvasás. Úgy néz ki, hogy a felgyorsult, rohanó világ emberében megszületett az igény a lassításra, az elmélyülésre, az olvasás örömére.

Lassításra, pihenésre, feltöltődésre még annak is szüksége van, akinek a munkája egyben a szenvedélye, hobbija is, mint neked. Az aktív vagy a passzív pihenés híve vagy?

Számomra a legnagyobb öröm és az igazi feltöltődés az, ha a családommal lehetek. A nagyobbik lányom Viktória, jövőre fog érettségizni, majd a pozsonyi egyetem pedagógiai karán szeretné folytatni a tanulmányait, a kisebbik, a tizenhárom éves Anna pedig kitart abbéli elképzelése mellett, hogy képzőművészeti szakközépiskolába megy. Nem tudom, ha ingázni fognak, hogy alakulnak a mindennapjaink, mert most a hétvégéket rendre falun töltjük. Tizenvalahány éve vásároltunk ugyanis egy kis házat, amin azóta mindig akad valami munka, felújítanivaló. Mivel az üzlet vezetése komoly odafigyelést, szellemi munkát igényel, kifejezetten élvezem a kétkezi munkát. Kikapcsol, pihentet. Pont úgy, mint egy jó könyv.

Janković Nóra

 

 

 

Hozzászólások

hozzászólás