komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Újraindítják a 60 éve nem működő toronyórát

Ahogy a Prédikátor könyvének írója is megállapítja: mindennek ideje van az ég alatt. Sajnos a komáromi református templom órája már több mint 60 éve nem méri az időt. A közel 180 esztendős óra Rauschmann József budai órásmester munkáját dicséri, aki 640 ezüst forintért készítette el 1839. június 26-án. A toronyóra szenvedett tűzvészt és háborúkat, megannyi harangozó húzta fel napról-napra sok-sok éven át, de sorsát nem tudta elkerülni. Elavult, elromlott, több évtizede áll, és várt a sorára
Istennek hála, eljött az ő ideje. A komáromi gyülekezet az elmúlt hónapokban azon munkálkodott, hogy az óra újra működjön, és környezete is megfelelő legyen. Sikerült méltó állapotba hozni, sőt! Gyülekezeti adakozásból és egyéb forrásokból megújul az óraszerkezet, és a 4 óralap is megtisztul. Reméljük, szebb lesz, mint új korában.
A toronyóra 2016. március 13-án a vasárnap 10 órai istentisztelet után pontban 11 órakor indul el és ezután minden egész órában kondulással jelzi a pontos időt, kivéve az estétől reggelig tartó időszakot.

t2
fotó: Turányi József

A gyülekezet a parókián (Jókai u. 34.) az ünnepélyes újraindítást követően képkiállítást tart a nemrég felújított harangokról, és az óra javítási munkálatairól.
Ismét megszervezésre kerül március 12-13-a között a templommal szemben, a régi posta épületében a Kézről Kézre jótékonysági cserebere, melynek bevételével az órajavítását szeretnénk támogatni.
Mindazok kedvéért, akik kísérővel szívesen megtekintenék a régi óraszerkezetet, a felújított harangokat vagy csak szép kilátásra vágynak templomunk tornyából megtehetik március 17-től április 28-ig minden csütörtökön 10:10-es vagy 15:10-es indulással maximálisan 10 fős csoportokban. Előre jelentkezni lehet a reforkom@gmail.com e-mail címen, 035/7702689 telefonszámon, vagy személyesen a hivatalban minden munkanap 08:00-12:00 óra között.
Mindenkit nagy szeretettel hívogat a gyülekezet erre a nem mindennapi alkalomra!

(Komáromi Református Egyházközség, Szuri András)

Hozzászólások

hozzászólás