komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Országos szinten a komáromi kórház gyógyszertárában a legjobb az ellátás

 

Amikor egy beteg kórházba kerül, magától értetődő, hogy megkezdődik a gyógyszeres kezelése. Azt azonban kevesen tudják, hogy a fekvőbeteg osztályokon a páciensek számára a kivizsgáláshoz, kezeléshez szükséges gyógyszereket és orvosi eszközöket a kórházi gyógyszertárak biztosítják be.

Az AGEL komáromi kórházában két gyógyszertár üzemel. A Megyercsi utcán található a járóbetegek és a lakosság gyógyszerellátását biztosítja be, míg a másik, a kórházét. A gyógyszerészeti központnak, melyen keresztül havi szinten 82 ezer gyógyszert és segédeszközt adnak ki, valamint több mint kétszáz egyedileg elkészített gyógyszert állítanak elő, az igazgatója a kórház vezető klinikai gyógyszerésze PharmDr. Komjáthy Hajnalkát PhD. Az ő irányítása alatt, évek óta zajlik a gyógyszerpiacon hiánycikknek számító orvosságok készítése is.

Komjáthy Hajnalka

„A gyógyszerellátás részeként a kórház gyógyszerészei biztosítják a gyógyszerek, diétás élelmiszerek, gyógyászati segédeszközök és in vitro diagnosztikumok átvételét, tárolását és kiadását – mondta a komáromi gyógyszerészeti központ igazgatónője, Komjáthy Hajnalka. – A gyógyszerészekből és laboránsokból álló kollektívánk havi szinten közel 11 000 csomag gyógyszerért, 10 000 infúziós oldatért, 60 000 csomag speciális gyógyászati segédeszközért és 1000 adag diagnosztikumért felel. Ezeket megrendeljük, fogadjuk, tároljuk, ellenőrizzük és névre szólóan adjuk ki a kórház betegei számára. Mindent megteszünk, hogy a betegek a gyógyszereiket megfelelő időben és minőségben, biztonságosan és pontosan az igényeknek megfelelően kapják meg. “

A kórház gyógyszerészeinek munkáját jelentősen befolyásolta a COVID-19 betegséggel kapcsolatos járványhelyzet. A kórházi gyógyszertár a pandémia kezdete óta folyamatosan biztosítja az intézmény dolgozói részére az egyéni védőeszközöket: védőmaszkot, légzőmaszkot, szemüveget, pajzsot, overallt, kabátot és kesztyűt.

 

„2021. január 7 -től a kórházi gyógyszertárban dolgozó kollégáink a kórház oltócsoportjába tartoztak. 7 hónap alatt több mint 60 000 dózis oltóanyagot készítettünk el a kórházi gyógyszertárban a lakosság számára” – magyarázza Komjáthy Hajnalka.

A minden egyes osztály részére a gyógyszereket és az orvosi eszközöket pontosan a kijelölt betegek számára készítik el. “Az Európai Kórházi Gyógyszertárak Nyilatkozatával összhangban a kórházi gyógyszerészek arra törekszenek, hogy a megfelelő pácienshez a megfelelő gyógyszert, a megfelelő adagban, a megfelelő időben és a megfelelő információkkal együtt juttassák el.” – mondja a komáromi kórház vezető gyógyszerésze.

Ezen felül az ő feladatkörükbe tartozik a gyógyszerek kockázatbecslése az esetleges mellékhatások megelőzése érdekében, a mellékhatások bejelentése, valamint részt vesznek a klinikai szabványok, eljárások és protokollok kidolgozásában.

 

 

„Ha a betegnek egyénileg elkészített gyógyszerre van szüksége, az orvos előírja a pontos receptet, melyen szerepel a gyógyszer megnevezése, a segédanyagok fajtája, a gyógyszerforma, csomagolás mérete vagy a gyógyszeradagok száma. Ezen információk alapján a gyógyszerész ellenőrzi a receptet és az adagot, a teljes receptet, és elkészíti a betegnek a személyre szabott gyógyszert. Ez kész művészet ” – magyarázza a vezető gyógyszerész.

Jelenleg a komáromi gyógyszerészek több mint 200 külön -külön elkészített gyógyszert készítenek. Ezeket nemcsak a kórházi betegeknek, hanem a kórház mellett működő helyi gyógyszertár járóbetegei számára is. Gyakran fordulnak hozzájuk a betegek a távolabb településekről is. „Az elmúlt három évben 6 új adagolási formát, 21 új hatóanyagot, 6 új segédanyagot, 3 új laboratóriumi segédeszközt, valamint 5 új csomagolóanyagot vezettünk be. Az egyedileg elkészített gyógyszerek előnye nemcsak a gyógyszeres terápia individualizálása, pl. alacsonyabb hatóanyagtartalmú kapszulák készítése a gyerekeknek, az onkológiai vagy idős betegeknek, de biztosítjuk a hiánygyógyszereket is. Például dexametazont tartalmazó kapszulákat, prednizont tartalmazó kúpokat készítünk, és amikor nem volt elérhető, elkészítettük a kívánt szemcseppeket is” – mondta a vezető klinikai gyógyszerész.

 

 

„2021. júliusa óta a kórházi gyógyszertár újonnan megnyílt citostatikai laboratóriumában a szigorú jogi és biztonsági előírásoknak megfelelő onkológiai készítményeket, citosztatikumokat, parenterális (emésztőrendszert kikerülő mesterséges tápláláshoz szükséges) infúziós készítményeket is készítünk. A citosztatikus készítmények előállítása több szempontból is fokozott odafigyelést igényel. Ez a folyamat aszeptikus környezetben történik, ami azt jelenti, hogy a készítés során biztosítjuk, illetve fenntartjuk az anyagok és a készítmények sterilitását vagy mikroorganizmus-szegény állapotát A laboratórium fontos része egy ún. izolátor, mely a személyzet biztonságát biztosítja. Ezt úgy lehet elképzelni, mint egy konténeres berendezést, amely megakadályozza a toxikus citosztatikum levegőbe való áramlását.” – tájékoztatott minket Komjáthy Hajnalka.

Az onkológiai páciensek esetében hangsúlyosan fontos a személyre szabott kezelés, melynek összeállítása során figyelni kell arra is, hogy a különböző gyógyszerek, amiket szednek, ne legyenek interakcióban egymással. Ha ezt az innovációt sikerül bevezetniük, akkor az onkológiai központ még jobban fog tudni fejlődni, és még több betegnek tudnak magas színvonalú kezelést biztosítani az onkológiai központ orvosai.

(komaromonline.sk, Agel)

Hozzászólások

hozzászólás