komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Holnaptól ismét teljes lezárás vár ránk

MEGOSZTÁS:

 

A kormány ma tartott rendkívüli ülésén elfogadta a szakértői tanács és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter lockdownra vonatkozó javaslatát, így november 25-től két hétre teljes lezárásra számíthatunk az országban – jelentette be Eduard Heger miniszterelnök. Ismét bezárják az éttermeket és a boltokat, csupán az alapvető termékeket árusító üzletek maradhatnak nyitva. Most viszont Igor Matovič pénzügyminiszter tiltakozása ellenére az iskolák és az óvodák továbbra is nyitva maradnak.

Elfogadták a veszélyhelyzet ismételt kihirdetését is. Az esti kijárási tilalom naponta 20 órától veszi kezdetét. A jövő hét elejétől csak beoltottak, és azok a munkavállalók léphetnek be a munkahelyükre teszt nélkül, akik az elmúlt 180 napban átestek a betegségen. December végéig a munkavállalókat hétnaponta kell tesztelni. A munkáltatóknak a teszteléssel járó kiadásokat az állam januárban téríti majd meg.

A miniszterek azt is jóváhagyták, hogy egészségügyi végzettséggel rendelkező katonákat irányítsanak át a kórházakba, valamint a mentősökhöz. A kirendelt ezer katona jövő év márciusáig segíti majd az egészségügyi dolgozók munkáját.

A Covid-betegek kezelésére az állam 35 ezer adag molnupiravir gyógyszer megrendelését is megszavazták.

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes hosszú távon felelőtlennek tartja az elfogadott intézkedés tervezetet. Elmondása szerint, ezzel egyáltalán nem motiválják az embereket az oltásra. Szlovákiában a lakosság mindössze 46,8 százaléka kapott oltást, ez a harmadik legalacsonyabb átoltottsági arány az Európai Unióban. „Gondolnunk kell a jövőre is, a lezárás az állandóan visszatérő kényszerhullámokkal szemben nem nyújt fenntartható megoldást. Akit nem véd az oltás, az előbb-utóbb találkozik a vírussal, és fennáll a veszélye, hogy súlyos állapotba kerül. A zárlat nem védi meg őket, és a járvány sem szűnik meg a zárlat miatt” – vélekedett.

A kormány tanácskozása alatt, miután Igor Matovič pénzügyminiszter az iskolák általános bezárását kérte, Branislav Gröhling bejegyzést tett közzé a közösségi portálon, melyben egyet nem értésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán felmerült az iskolák bezárásának kérdése.

Kiemelte, hogy „a tantermekben mindig ugyanazok a diákok vannak, esetleges pozitivitás esetén könnyen el lehet őket különíteni. Ez az üzletekre, éttermekre, bevásárlóközpontokra vagy egyéb létesítményre, ahol nagyobb a lakosság mobilitása, nem vonatkozik. Ha ezeken a helyeken egy pozitív ember járt, utólag már lehetetlen elszigetelni azokat, akikkel kapcsolatba került. Mi mégis az iskolákat az zárnánk be. – nyilatkozta az oktatási miniszter. – Az elmúlt héten a pozitív tanulók 1,6 százalékát regisztráltuk. Ha egy diák pozitív, elővigyázatosságból az egész osztály karanténba kerül. Így az új koronavírus kevésbé terjed, mintha csak egy pozitív tanuló vagy társai kerülnének karanténba. Ebből kifolyólag a diákok 82,3 százaléka tanul ezen a héten az iskolákban. A gyerekek közt van a legkevesebb fertőzött. A kórházakban az idősebb és oltatlan személyek vannak. Az idősebb generációt kellene beoltanunk, mert az ő döntésükre, miszerint nem oltatják be magukat, nem fizethetnek rá a tanulók.”

A kormány tagjai és a szakértők napok óta keresték a megoldást arra, miként lehetne megállítani Szlovákiában a koronavírus-járvány harmadik hullámát, ugyanis több városban elérték a kórházak a kapacitásuk maximumát, ami egy általános humanitárius katasztrófát vonhat maga után az országban. Mindenki tisztában volt vele, hogy ezen a ponton már nincsenek jó döntések. Márcsak rossz és rosszabb között lehet választani.

(komaromonline.sk, forrás TASR)

 

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás