komaromonline.sk
VÁROS
Mi vagyunk az EU
  •   

2019/3/1

Február 27-én délután került megrendezésre a Mi vagyunk az EU elnevezésű rendezvény a komáromi egyetem konferencia-központjában. A találkozó célja az volt, hogy az európai ügyek fontosságára hívja fel a figyelmet és bíztassa a lakosokat, hogy vegyenek rész a májusi EP választásokon.

A fórumot Juhász György rektor és František Ružička, európai ügyekért felelős külügyi államtitkár nyitott meg. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy egyértelműnek kell lenni, hogy Szlovákia Európához tartozik, sajnálatosnak tartja, hogy ezt még most is néhányan megkérdőjelezik.

 

 

Az első beszélgetéspanel a határon átívelő, régiók közötti együttműködésről szólt. Cséfalvay Katalin, a parlament külügyi bizottságának elnöke, Igor Éder, Nyitra megye alelnöke, valamint Keszegh Béla, Komárom polgármestere beszélgetett. Keszegh Béla elmondta, Komáromban a hétköznapjainkon érezhető az EU előnye, nem csak az uniós támogatások miatt, de a munkaerő és az emberek szabad mozgása is fontos, hiszen hosszú ideig ez nem volt természetes. Ugyanakkor vannak valós problémák is az EU-ban, amiről őszintén kell beszélni, mert nem akarunk másodrangú uniós polgárok lenni, akiknek a másodosztályú élelmiszer jut.

 

 

A fórum másik fő témája az aktuális uniós témákról szól. Itt Michael Roth német Európa-ügyi államminiszter, szociáldemokrata politikus tartott előadást, ebbe a beszélgetésbe a szlovák külügyi államtitkár mellett két selyés egyetemi hallgató is bekapcsolódott. Az egyik kiemelt téma a Brexit volt és annak esetleges hatása az unióra.

A választásokra az Európai Parlamentbe május 25-én kerül sor. Minden jelenlevő fontosnak tartotta, hogy minél többen menjenek el szavazni és erős mandátummal legyen képviselve az ország és a régió Brüsszelben.

(komaromonline.sk-FL, fotók: Tomáš Bokor)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook