komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Megnyílt a közlekedési pálya

Április elején számolt be portálunk arról, hogy új közlekedési pályája lesz városunknak, ma pedig Stubendek László polgármester és a kezdeményező Varga Tamás képviselő átvághatták a szalagot, átadva ezzel a pályát a gyerekeknek.

Az új pályát az Eötvös utcai alapiskola udvarában alakították ki. A helyszín kiválasztásakor számtalan kritériumot figyelembe vettek: legyen kerítéssel védve, legyen a lehető legközelebb minél több óvodához, iskolához, legyen a közelben egy olyan terem, ahol a rendőrség bevonásával előadásokat, vetítéseket lehet tartani és nem utolsósorban legyen egy helyiség, ahol megoldható a közlekedési eszközök biztonságos tárolása. Mindezek mérlegelése után esett a választás az Eötvös utcai alapiskolára, de mint Stubendek László a megnyitón hangsúlyozta: a város valamennyi gyerekét szolgálja. Előzetes egyeztetés után, szervezett formában vehetik majd igénybe az egyes iskolák és óvodák.

Abban az időben az „illetékesek” fontosnak tartották a kisiskolások felkészítését a közúti közlekedésre, de a 80-as évek végére sajnos ez a jó kezdeményezés abbamaradt. De nagyon örülök, hogy több, mint 25 év után sikerült ismét bebiztosítani a feltételeket ahhoz, hogy ez a kezdeményezés folytatódjon és Komárom egy új közlekedési pályával büszkélkedhessen. A célunk az, hogy a gyerekek már kiskorukban sajátítsák el a közúti közlekedés alapszabályait. Ehhez nagy segítség ez a közlekedési tanpálya, amelyen megtalálhatók az alap közlekedési táblák, jelzések,  amelyekkel az igazi nagy utakon a városban is találkozni fognak – mondta Varga Tamás a beszédében.

A képviselő-testület 23 ezer eurót hagyott jóvá a tavalyi költségvetésben a pálya kialakítására, ez az összeg további szponzori adományokkal egészült ki. Az anyagi segítség mellett sokan más formában – például a tervek előkészítésével, fizikai munkával, kiegészítő elemek, közlekedési eszközök adományozásával – járultak hozzá a sikerhez.

A projektet támogatták: Komárom Város, a két kivitelező cég képviselői a Levotek Kft. és a Vametal-B. További támogatók, akik így vagy úgy kis kerékpárokkal, mellényekkel, sisakokkal vagy munkájukkal támogatták az ügyet: Marcsa Gábor tervező, Hegedüs Ladislav a rendőrség közlekedési osztályának alkalmazottja, Magyarics József a SAM részvénytársaság elnöke, Prágay János – Pragokom, Cséplő Gábor – Komvak, Komáromi független csoport képviselői, Ipóth Szilárd, Kollár Zoltán, Döner Streetfood gyorsétterem,  Kiss György – SK Remont, Šimon Peter – Darton, Lörincz Levente – Baustyr, Spišek Lukács Mária, Csintalan Miklós, Ölveczky Árpád az iskola igazgatója és mások, akik kimondottan nem szeretnék a nevük nyilvánosságrahozatalát – köszönte meg Varga Tamás a segítségüket.

1b

Az átadóünnepséget a Föld napjához időzítették a szervezők, rámutatva: a kerékpáros közlekedés nemcsak egészséges, hanem környezetünket is óvjuk általa.

(komarom.online)

FOTOGALÉRIA:

[robo-gallery id=”1922″]

(fotók: komarno.sk)

Hozzászólások

hozzászólás