komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Megalakult Komáromban a Progresívne Slovensko Magyar Platformja és ‘Komáromi sejtje’

MEGOSZTÁS:

2019/8/26

Augusztus 26-án Komáromban írta alá a Progresívne Slovensko (Progresszív Szlovákia) politikai párt Magyar Platformjának létrehozását. Emellett megalakult a párt ‘Komáromi sejtje’, irodája is.

Szlovákia jobbátételében a magyarokra is számítanak, ezért alakult meg a Magyar Platform. A sajtótájékoztatón részt vett Michal Truban, a PS elnöke, Zora Jaurová, a PS alelnöke, Michal Šimečka a PS EU képviselője, valamint Martin Dubéci, a PS elnökségi tagja.

Michal Truban elmondta, nagyon örül, hogy megalakították a Progresívne Slovensko Magyar Platformját, mert fontos, hogy az országban mindenki otthon érezze magát. Ezért a platform feladata: aktívan megvitatni az érintett témákat, és megoldásra törekedni ennek a régiónak és közösségének problémáira. Valamint az is, hogy osztozzunk a változáson amelyet az egész országnak szeretnének kínálni, hisz a változás egyaránt fontos a szlovákok és minden kisebbség számára. Ehhez szükséges az együttműködés.

‘Azt szeretnénk, hogy ezen ország minden polgára otthon érezze magát Szlovákiában, ami a nyelv, a kultúra kölcsönös tiszteletét, és ezek aktív fejlesztését jelenti. Ez a gazdasági fejlesztésről is szól, nem kell mondanom, hogy Dél-Szlovákia egy olyan régió, amelyről a múltban gyakran megfeledkeztek. Sajnos, gyakran nacionalista okokból. Ennek véget kell vetni’- nyilatkozta Truban.

Majd hozzátette, ‘A kezdetektől fogva azt mondtuk, hogy a PS egy olyan mozgalom, amely Szlovákia összes lakosát képviseli. Ezek nem csak szavak. Már Čaputová elnökasszony kampánya alatt, és a választások során is megmutattuk, hogy komolyan gondoljuk a magyar közösség iránti elkötelezettségünket. A Magyar Platform létrehozása egy újabb lépés ebbe az irányba.’

Végül Michal Truban sok sikert kívánva a platformnak teljes támogatásáról biztosította a tagokat.

‘A szlovákiai magyar kisebbség számos speciális kihívással néz szembe, amelyek megoldásában a Progresszív Szlovákia segíteni szeretne és az egész közösséget, régiót előremozdítani. Sok területen a közösségek inkább egymás mellett élnek, mint együtt. Úgy gondoljuk, hogy itt az ideje leküzdeni a régi nacionalizmust és az etnikai felfogású politizálást. A magyar közösség problémáiról és megoldásairól nem csak a magyar pártok beszélhetnek. Éppen ellenkezőleg, a progresszív mozgalomnak egy olyan helynek kell lennie, ahol országunk minden polgára megtalálhatja a maga helyét ‘- áll a Progresívne Slovensko nyilatkozatában.

 

Michal Truban, a PS elnöke, Zora Jaurová, a PS alelnöke, Michal Šimečka a PS EU képviselője

A PS Magyar Platformjának céljai:
– A magyarok hangját képviselni a Progresszív Szlovákián belül
– Progresszív megoldások előmozdítása a magyar közösség lakóit sújtó területeken, különösen a következő kérdésekben:

– Dél-Szlovákia gazdasági fejlődése, beleértve a minőségi infrastruktúrát
–  a nyelvi és kulturális jogok gyakorlati megvalósítása és fejlesztése
–  párbeszéd fejlesztése a szlovák többséggel és más kisebbségek kultúrájával
– a kisebbségi oktatása stabilizálása
– a modern kétnyelvűség fejlesztése vegyes területeken

–  beemelni a köztudatba a magyar közösség és a dél-szlovákiai lakosság mindennapi életét érintő kihívásokat

A Magyar Platform jelenleg az alakuló stádiumban van, a következő két hétben fog a végleges formájában összeállni, gondolunk itt arra, hogyan fog a Magyar Platform szerepelni a PS- Spolu politikájában, hogy fog abba beleszólni, és kik lesznek a tagjai.

A Komáromi ‘sejtet’/ irodát Illés Claudia fogja vezetni. Az irodát Illés Claudia, Ipóth Viktória és Veronika Jakabová alakították, melybe máris vannak jelentkezők. Illés Claudia elmondta, bízik benne, hogy a komáromiakat érdekelni fogja a Magyar Platform és a ‘Komáromi sejt’. A nyár elején alakult sejtbe a jelentkezőket egy talákozás után veszik fel, mely során átbeszélik a célokat, érdekeket. A pártba való belépéshez, online kell regisztrálni, mely után a kérvény a komáromi irodába ér, és a jelentkezővel felveszik a kapcsolatot. A szintén frissen alakult Dunaszerdahelyi sejttel pedig egy saját sajtónyilatkozat kiadását is tervezik.

A Magyar Platformot a gútai HelloGúta képviselő mellett több helyi, komáromi képviselő is aláírta, akik mivel csalódtak a jelenlegi magyar képviseletben, szívesen csatlakoztak hozzá.

(komaromonline.sk-MA)

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.